Kamatica

U svetu se godišnje baci hrane u vrednosti od 400 milijardi dolara

Kamatica pre 11 sati
Oko 20,7 odsto hrane baci se na godišnjem nivou u Srednjoj i Južnoj Aziji, dok u Severnoj Americi i Evropi na otpadu završi 15,7 odsto hrane. S druge strane, najmanje hrane baci se na području Istočne i Jugoistočne Azije, 7,8 odsto i Australiji i… »

Kako ljudska ćud utiče na ekonomiju?

Kamatica pre 12 sati
Tradicionalna ekonomija čoveka smatra savršeno racionalnim tržišnim akterom, koji ima sve informacije i odlično barata statističko-matematičkim proračunima, kako bi došao do najboljih odluka. Bihevioralna ekonomija se fokusira na običnog… »

Miholjsko leto ne ide na ruku poljoprivrednicima

Kamatica pre 14 sati
Pod plastenicima porodice Mladenović iz Priboja ništa manje posla nego letos. Potrajaće berba paradajza. Milan Mladenović kaže da će berba paradajza trajati još mesec dana, da nije loše rodio ove godine, kao i da je kvalitet odličan, ali da bi… »

Bez zaposlenih nekako radilo 32.155 preduzeća

Kamatica pre 16 sati
U odnosu na 2017. godinu ima 17 ekonomskih celina više, a zavisnih i pridruženih pravnih lica 30. Povećan je i broj zaposlenih u ekonomskim celinama, budući da su one zapošljavale 9.709 radnika više nego godinu ranije, pa ih je tako lane bilo… »

Najveće povećanje plata u novembru za medicinske sestre

Kamatica pre 18 sati
Tako će sa srednjom školom medicinske sestre imati platu od 45.684 do 49.241 dinar, u zavisnosti od toga da li rade u domu zdravlja, na odeljenju Opšte bolnice ili u Hitnoj pomoći. Plate viših medicinskih sestara, će se kretati od 52.181 do 55.592… »

SAD uvele carine na evropsku robu

Kamatica pre 1 dan
Carine su stupile na snagu u minut posle ponoći i odnose se, pored ostalog, na Erbasove avione, francuska vina i škotski viski. Američka vlada je pre četiri dana dobila zeleno svetlo od Svetsko trgovinske organizacije da uvede carine kao odgovor na… »

Male promene u vrednosti dinara, srednji kurs 117,6117

Kamatica pre 1 dan
Dinar je prema evru na istom nivou kao pre mesec dana, na godišnjem jači za 0,6 odsto, a u odnosu na početak godine jači za 0,5 procenata. Indikativni kurs dinara prema dolaruje ojačao u četvrtak za 0,4 odsto na 105,7089 dinara za dolar.Dinar je… »

Koliko je skupa naša prestonica? Beograd 181. od 209 glavnih gradova

Kamatica pre 1 dan
Prestonica Srbije, Beograd, na rang-listi 209 najskupljih svetskih gradova za život u 2019. godini našao se na 181. mestu. Prvu poziciju, drugu godinu zaredom, zauzeo je Hongkong, dok je najjeftiniji Tunis. To pokazuju podaci iz istraživanja njujorške… »

Niko ne zna koliko tačno ima javnih preduzeća kod nas

Kamatica pre 1 dan
Zato je Vlada Srbije letos obećala MMF-u da će do kraja oktobra napraviti jedinstvenu listu državnih preduzeća u kojima je država suvlasnik najmanje 10 odsto vlasništva i koja su uključena u komercijalne poslove, kako na lokalnom tako i na… »

Od 1. januara olakšice za kupovinu električnih automobila

Kamatica pre 1 dan
Šest meseci nakon što je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan najavio,Vlada Srbije usvojila je predlog da se od 1. januara 2020. godine uvede oslobađanje od poreza na upotrebu motornih vozila čiji je jedan od pogona električni(hibridna… »

Kamatica, najnovije vesti »