Arhiva » Vesti » N1 Info 07.12.2017

Na Festivalu nauke solarna kuća budućnosti i tajni agenti

Festival nauke biće održan od 14. do 17. decembra na Beogradskom sajmu a posetioci će moći da vide više od 55 postavki, četiri izložbe i brojne projekte među kojima i solarnu kuću budućnosti, najavili su organizatori.

N1 Info četvrtak, 7. decembar 2017.  |  Beta

Izvor: N1

U sklopu festivala biće prikazan i naučni bicikl kojim se može dopuniti mobilni telefon ili osvetliti soba, dok će se na naučnoj bini, u filmovima, tražiti tajni naučni agenti i objasniti, uz pomoć fizičara, i razne tačke koje se izvode cirkusima.

Na najvećem festivalu te vrste u regionu učestvovaće više od 700 naučnika, koji će, kako je rečeno, "kroz svet naučnih izazova provesti sve zaljubljenike u nauku".

Direktorka jedanaeste po redu manifestacije, Ana Petrović, rekla je na konferenciji za novinare da će program i ove godine biti "jak i raznovrstan", da je centralna tema festivala "pokret" a jedna od novina naučni poligon "Nauka u pokretu".

Glavna programska koordinatorka Festivala nauke Aleksandra Patenković je izrazila zadovljstvo zbog uspešne saradnje sa sve većim brojem institucija, ne samo iz zemlje, dodavši da će na festivalu učestvovati predstavnici više od 75 škola, fakulteta i instituta iz Srbije. Najavljeno je i učešće naučnika i iz SAD, Francuske, Estonije, Izraela, Bugarske i Poljske.

Najbolji osnovci i srednjoškolci Srbije prikazaće svoje ideje u oblasti matematike, fizike, robotike, programiranja, hemije u zoni "Ekspertinejdžeri".

Naučno - fantastična bina ugostiće i francusku trupu "La Belle Apocalyse", koja će uz pomoć fizičara objasniti cirkusantske tačke "od kojih posetiocima zastaje dah".

Poljski film "Hewelčiusze" će tražiti tajne naučne agente, dok će beogradski Hemijski fakultet spojiti svet nauke sa filmskom muzikom.

Interaktivne postavke "Nauka bez prestanka" predstaviće originalne naučne izazove, a spojem tehnologije, nauke i istorije će arheološka prošlost dobiti novi život u virtuelnoj stvarnosti.

Generalni sponzor festivala je NIS, prijatelj maniferstacije je Telekom MTS dok je suorganzator Beogradski sajam.

Partner je ambasada SAD a festival su podržali Centar za promociju nauke, Austrijski kulturni forum, ambasada Izraela i Francuski institut.


Objavljeno na sajtu rs.n1info.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

11. Festival nauke: Jedan na jedan sa celim svetom

Nedeljnik četvrtak, 7. decembar 2017.

Komentari

Ključne reči

Festival nauke

©2018 Netmark d.o.o.