Arhiva » Vesti » Novi magazin 07.12.2017

Dačić rekao Tilersonu: Politiku SAD ne može da menja stari establišment

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu da promene u spoljnoj politici SAD ne mogu da donose predstavnici starog američkog establišmenta koji brane politiku iz 1990-ih godina, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Novi magazin četvrtak, 7. decembar 2017.  |  Beta

"Skrenuo sam mu pažnju da promene u američkoj politici treba da donesu samo predsednik, potpredsednik i ministar spoljnih poslova, budući da predstavnici starog establišmenta ne mogu to da učine, jer brane svoju politiku iz 1990-tih godina", rekao je Dačić Tilersonu sa kojim je kratko razgovarao u Beču tokom ministarskog saveta OEBS.

U razgovoru sa Tilersonom, Dačić je istakao da je neophodno da se naprave određni strateški dogovori i da je Srbija spremna da otvoreno razgovara s novom američkom administracijom, navodi se u saopštenju.

Dačić je još jednom rekao da je stav Srbije da sa SAD nađe zajedničke interese.

On je ocenio da je neophodno imati češću komunikaciju kako bi se videlo kako se može ostvariti "dobitna kombinacija u kojoj bi se našli zajednički interesi, kako bi trajno bili rešeni neki problemi koji postoje u regionu, kao što je Kosovo i Metohija".

"Razgovor sa Tilersonom je bio otvaranje vrata da se početkom iduće godine napravi jedan bilateralni sastanak s njim", rekao je Dačić, prenosi se u saopštenju.

Srbija posvećena evropskom putu, dobrosusedstvu i dijalogu sa Prištinom

Ministar Dačić izjavio je danas u Beču da je Srbija iskreno privržena nastavku evropskog puta, dobrosusedskim odnosima i unapređenju regionalne stabilnosti i u potpunosti posvećena dijalogu sa Prištinom i primeni svih postignutih sporazuma, a naročito o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

U govoru na ministarskom savetu OEBS, Dačić je izrazio uverenje da je "otvoren i iskren dijalog jedini put da se poboljša svakodnevni život ljudi na Kosovu i Metohiji" zbog čega je izuzetno važno da "OEBS ostane neutralan i pouzdan partner".

Dačić je rekao da je Srbija duboko svesna bezbednosnih rizika i izazova u regionu OEBS-a i u potpunosti posvećena svom predsedavanju Forumu za bezbednosnu saradnju u poslednjem tromesečju ove godine.

On je ukazao da kriza u i oko Ukrajine nažalost i dalje traje, uprkos svim naporima da se zaustavi i pozvao sve strane na potpuno i bezuslovno poštovanje primirja, prekid svih neprijateljstava i sprovođnje odredbi Sporazuma iz Minska, uključujući proverljivo i trajno povlačenje teškog naoružanja.

"Srbija nastavlja da podržava rad Specijalne posmatračke misije u Ukrajini koja je najvidljiviji element reagovanja OEBS-a na ovu krizu, kao i druge konstruktivne napore, posvećene iznalaženju mirnog rešenja krize, uz puno poštovanje principa OEBS-a", dodao je.

Borba protiv terorizma, prema rečima šefa srpske diplomatije, ostaje u vrhu prioriteta agende OEBS-a, pri čemu ne treba da zaboraviti na izazove migrantsko-izbegličke krize.

Dačić je podsetio da je u prethodne dve godine, više od 900.000 izbeglica i migranata prošlo kroz Srbiju koja je pokazala solidarnost i humanost u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

On je dodao da Srbija i u potpunosti podržava nameru predstojećeg italijanskog predsedavanja da se uhvati u koštac sa pitanjem migracija, mogućim rešenjima, kao i bezbednosnim rizicima i izrazio nadu se da će biti postignut konsenzus o predloženim Odlukama i Deklaracijama Ministarskog saveta.

Dačić je rekao da je cilj Srbije da postane dugoročno pozitivni kontributor bezbednosti Evrope i da je spremna da radi na unapređenju ukupnih ciljeva bezbednosti i saradnje među pojedincima, zajednicama, narodima i državama učesnicama OEBS-a i partnerima.

Prema njeogvim rečima svet se suočava sa izazovima koji zahtevaju hitne i promišljene odgovore i veću efkasnost OEBS-a.

Dačić razgovarao sa Lavrovom, Klimkinom i Dankanom

Dačić je tokom Ministarskog saveta OEBS u Beču kratko razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, šefom ukrajinske diplomatije Pavlom Klimkinom i ministrom za Evropu i Ameriku u britanskom Forin ofisu Alanom Dankanom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je sa Lavrovom razgovarao o njegovoj poseti Srbiji 24.februara, povodom proslave 180. godišnjice diplomatskih odnosa Rusije i Srbije, navodi se u saopštenju.

U prvom susretu sa Klimkinom posle problema nastalih nakon izjave ambasadora Ukrajine u Srbiji, "još jednom je podvučeno da je veoma važno za dve zemlje da imaju dobre odnose", dodaje se u saopštenju.

"I jedan i drugi smo konstatovali da ambasadori treba da obavljaju svoj posao u skladu sa Bečkom konvencijom, a ne da se bave nekom globalnom politikom koja nema veze sa našim bilateralnim odnosima", rekao je šef srpske diplomatije.

Ministar Dačić je istakao da je dogovoreno da se nastavi međusobna komunikacija i izneo mišljenje da bi bilo dobro da ministar Klimkin iduće godine dođe u posetu Srbiji.

"Ministar za Evropu Velike Britanije je želeo da nam prenese da njegova zemlja za kraj jula sprema Samit EU i Zapadnog Balkana, u Londonu. Pozvao je da, ako imamo neke posebne zahteve, to iznesemo, naglasio je Dačić i dodao da će Dankan početkom iduće godine posetiti Srbiju.


Objavljeno na sajtu novimagazin.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Dačić: OEBS je u krizi, potreban mu je detant

Politika četvrtak, 7. decembar 2017.

Dačić: Srbija posvećena evropskom putu

B92 četvrtak, 7. decembar 2017.

Dačić: OEBS-u je potreban detant

B92 četvrtak, 7. decembar 2017.

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.