Arhiva » Vesti » Novi magazin 07.12.2017

Severna Koreja smatra da je rat na Korejskom poluostrvu neizbežan

Vlasti Severne Koreje ocenile su da nije pitanje da li će se dogoditi rat na Korejskom poluostrvu, već kada, i ponovo osudile velike zajedničke vojne vežbe Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje.

Novi magazin četvrtak, 7. decembar 2017.  |  Beta

U saopštenju neimenovanog portparola Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje navedeno je da su visoki zvaničnici SAD, uključujući direktora Centralno obaveštajne agencije (CIA) Majka Pompea, potvrdili da su Amerikanci sa "ratobornim izjavama" usmereni na izazivanje rata.

Pompeo je rekao u subotu da američke obaveštajne službe smatraju da severnokorejski lider Kim Džong Un nema predstavu o slabosti svoje situacije i na unutrašnjiem i na međunarodnom planu.

Portparol Severne Koreje rekao je da je Pompeo provocirao Pjongjang "drskim kritikovanjem vrhovnog rukovodstva" koje, kako je naveo, predstavlja "srce naroda" Severne Koreje.

Severnokorejski portparol je rekao i da Severna Koreja ne želi rat, ali da se "neće kriti od njega", dodajući da "ako SAD pogrešno procene strpljenje" Pjongjanga i izazovu nuklearni rat da će Severna Koreja naterati Ameriku da "skupo plati" posledice, prenela je državna agencija KCNA.

To je saopšteno noćas, nekoliko sati nakon što je američki bombarder B-1B preleteo Južnu Koreju u sklopu zajedničke vazduhoplovne vežbe sa Seulom u kojoj učestvuje više stotina borbenih aviona.


Objavljeno na sajtu novimagazin.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.