Arhiva » Vesti » Politika 07.12.2017

EK tužila Evropskom sudu pravde šest članica EU

Brisel protiv Mađarske, Češke i Poljske parniči zbog migranata, dok će Budimpešta pred Sud pravde i zbog zakona protiv NVO i Sorosevog univerziteta

Politika četvrtak, 7. decembar 2017.  |  Tanja Vujić

Uoči ključnog samita EU o azilantskoj politici 14–15. decembra, Evropska komisija (EK) odlučila je juče da zaoštri odnose sa šest članica „briselske familije”. Protiv Mađarske, Poljske i Češke EK je povela spor zbog odbijanja da prihvate izbeglice prema planu o raspodeli kvota. Istovremeno, EK je protiv Bugarske, Finske i Grčke otvorila parnicu zbog kašnjenja u punoj primeni takozvane Direktive EU o „pomorskom prostornom planiranju”.

Protiv Mađarske je EK juče pridodala još dve tužbe: zbog spornog zakona o regulisanju rada nevladinih organizacija i zakona o visokom obrazovanju, kojim se na udaru zvanične Budimpešte našao univerzitet koji tamo finansira Džordž Soros. Još Od 2015. godine, inače, uticajne članice EU otvoreno prete Mađarskoj da će joj biti uskraćena finansijska sredstva ako se ne povinuje kursu dobrodošlice migrantima, koji su u prvo vreme krize diktirale prvenstveno Nemačka i Švedska.

„Evropska komisija odlučila je da pošalje Češku, Mađarsku i Poljsku pred Sud pravde EU zbog nesaglasnosti da prihvate svoje zakonske obaveze oko relokacije migranata. Komisija zato diže na sledeći nivo postupak za utvrđivanje povrede obaveza i tri pomenute zemlje izlaže procesu pred Sudom pravde EU”, navodi se u saopštenju EK.

Odluka EK da podigne „na viši nivo” sporenje sa Mađarskom, Poljskom i Češkom može podrazumevati izuzetno visoke novčane kazne, procenili su juče pravni posmatrači u Briselu.

Zoltan Kovač, mađarski ministar inostranih poslova, optužio je 4. decembra evropske institucije da su oko migrantske politike „na pogrešnoj strani istorije”. Migracije same po sebi ne doprinose budućnosti Evrope, već nedre opasnosti o kojima niko nije rad da otvoreno govori”, ocenio je Kovač. Budimpešta će učiniti sve što je u njenoj moći da spreči, kako to opisuju mađarski zvaničnici, otvoreno objavljeni plan Džordža Sorosa o godišnjem „uvozu” milion migranata u Evropu.

Novi premijer Češke Andrej Babiš juče je najavio da će na samitu EU u Briselu otvoreno ustati u odbranu prava svoje zemlje da brani nacionalni suverenitet i nacionalnu migrantsku politiku.

„Migrantsku krizu treba rešavati daleko od teritorija Evrope”, poručio je juče Babiš.

Koliko su takvi pokušaji neizvesni, vidljivo je i iz neslavnog ishoda samita EU i Afričke unije (AU) u Abidžanu (29–30. novembra). Naime, EU i AU su se tom prilikom saglasile da migrante zatečene u Libiji treba odatle hitno vratiti odakle su došli. Ipak, nacrt završnog dokumenta izostavio je podatak ko bi trebalo da plati takvu operaciju, i pojašnjenje da li „vraćanje migranata u domovinu” podrazumeva samo dobrovoljno ukrcavanje sa kartom u jednom pravcu. Zbog tih i drugih razlika završno saopštenje „istorijskog samita” EU i AU o budućnosti mladih Afrikanaca još nije objavljeno.

EK je juče objavila da je priliv migranata u EU ove godine 63 odsto niži nego lane.

A koliko bi Mađarsku, Češku i Poljsku mogla da košta presuda luksemburškog suda u korist Brisela, možda se može procenjivati s obzirom na parnicu koju EK od juče vodi protiv Sofije, Helsinkija i Atine. Naime, EK traži da za svaki dan kašnjenja u usaglašavanju nacionalnog prostornog plana sa Direktivom EU Bugarska plati kaznu od 14.089 evra, Finska 7.739 evra, a Grčka celih 31.416 evra po danu! Dotična Direktiva o harmonizovanju nacionalnog pomorskog prostornog planiranja država članica sa regulativom EU trebalo je, inače, da bude sprovedena do 18. septembra 2016. godine.

Sledeći EU samit (14–15. decembra) unapred obećava da će biti buran.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.