Arhiva » Vesti » Press 07.12.2017

Električni Jaguar stiže u Ženevu 2018. godine

Jaguar je potvrdio da će produkcijska verzija električnog modela I-Pace imati svetsku premijeru na ženevskom auto-salonu u martu 2018. godine.

Press četvrtak, 7. decembar 2017.

Foto:B92.net

Krosover na struju, kojim Jaguar želi da konkuriše na tržištu Teslinom Modelu X, predstavljen je krajem 2016. u konceptnom izdanju. Očekuje se da se serijska varijanta ovog automobila neće previše razlikovati od pomenutog koncepta, kako na spoljašnjosti, tako i u enterijeru vozila.

Jaguar novim modelom želi da kupcima, pre svega, ponudi automobil koji je estetski dopadljiv a uz to koristi električnu energiju za pogon. Kao rezutat napora inženjera i dizajnera ove kompanije nastao je I-Pace, koji vizuelno zadržava sportsku pojavu karakterističnu za modele Jaguara.

U kompaniji kažu da su problem sa smeštajem pogonskih baterija rešili tako što su ih postavili u pod vozila, čime je oslobođen prostor u kabini i prtljažniku, i zadržana funkcionalnost automobila.

Prilikom projektovanja, Jaguarovi inženjeri dali su prednost funkcionalnoj kabini, pa su prednji i zadnji prepusti karoserije veoma mali. Osećaj prostranosti i otvorenosti enterijera putnicima pruža panoramski krov, koji se prostire od vetrobrana do zadnje staklene površine.

Jedna od nepoznanica je kakve će biti performanse električnog pogona u serijskoj verziji. Podsećamo, za pogon koncepta upotrebljena su dva elektromotora - po jedan na svakoj osovini - ukupne kombinovane snage 400 ks, dok maksimalni obrtni moment iznosi 700 Nm.

Automobil ima pogon na sva 4 točka, a električni motori napajaju se strujom iz baterije kapaciteta 90 kWh. Za ubrzanje iz mesta do stotke potrebno je oko 4 s.

Kada je reč o autonomiji u vožnji sa punim baterijama, pominjana je brojka od 500 km.

Sve dileme biće poznate najkasnije početkom marta 2018, kada će Jaguar I-Pace biti zvanično predstavljen novinarima i publici na sajmu automobila u Ženevi.

Izvor: b92.net


Objavljeno na sajtu pressonline.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Električni Jaguar stiže u Ženevu 2018.

B92 četvrtak, 7. decembar 2017.

Komentari

Ključne reči

B92

©2018 Netmark d.o.o.