Arhiva » Vesti » Ritam grada Kg 07.12.2017

Koncert Pevačke grupe „Studenac“

Ritam grada Kg četvrtak, 7. decembar 2017.  |  Ritam Grada

Sutra od 19 časova, Studentski kulturni centar Kragujevac organizuje koncert Pevačke grupe „Studenac“, u Knjaževsko-srpskom teatru. Lepotu tradicionalnog pevačkog nasleđa Studenac donosi na scenu u svom punom sastavu. Uz sadašnje članove ženske i muške pevačke grupe, predstaviće se i nekadašnje članice čiji su raskošni glasovi obeležili nastanak i početke pevačke grupe Studenac.

Ženska pevačka grupa Studenac osnovana je 1995. godine u okviru Akademskog folklornog ansambla Svetozar Marković pri SKC Kragujevac. Grupa je nastupala i u okviru ansambla i samostalno, osvajajući brojne nagrade na koncertima i smotrama širom sveta (Italija, Francuska, Mađarska, Poljska, Češka, Letonija, Estonija, Turska, Kanada, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Grčka…). Rad grupe obeležila su dva audio izdanja – Izvor voda izvirala 1999. godine, sa pesmama iz šumadijskih krajeva i Daleko smo, Mile, za gorama, objavljen 2014. godine. Repertoar ovog audio izdanja osmišljen je tako da dominiraju pesme iz centralne Srbije, ali su prisutni i napevi iz drugih delova Srbije i Balkana, kao i karakteristični primeri pojedinih vokalnih dijalekata. Među njima su pesme i starijeg i novijeg pevačkog nasleđa, različite žanrovske pripadnosti iz jugoistočne, jugozapadne i severne Srbije. Oba muzička izdanja ostvarena su uz saradnju sa etnomuzikologom dr Sanjom Ranković.

Danas najveći deo repertoara čine pesme iz centralne Srbije, ali se članice trude da, pored šumadijskog stila pevanja, koji im je prirodno najbliži, neguju i kvalitetno interpretiraju i pesme iz svih ostalih krajeva gde žive ili su živeli Srbi.

Od oktobra 2015. godine započet je rad na formiranju Muške pevačke grupe Studenac. Grupa je za vrlo kratak period postojanja imala niz veoma zapaženih, kako samostalnih, tako i zajedničkih nastupa sa folklornim ansamblom, a sve sa ciljem promovisanja tradicionalnog pevačkog nasleđa, kao i usavršavanja, promovisanja i afirmacije članova ovog dela Pevačke grupe Studenac.

Ulaz je slobodan.


Objavljeno na sajtu ritamgrada.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Koncert Pevačke grupe “Studenac” u Teatru

InfoKG četvrtak, 7. decembar 2017.

Ključne reči

Kragujevac

©2018 Netmark d.o.o.