Arhiva » Vesti » Ritam grada Kg 07.12.2017

Srejić: Ove godine 25 miliona za podsticaje u poljoprivredi

Ritam grada Kg četvrtak, 7. decembar 2017.  |  Ritam Grada

Iz gradske kase Kragujevac je ove godine za razvoj i podsticaj poljoprivredne proizvodnje izdvojio 25 miliona dinara. Akcenat je, navode na zvaičnom sajtu grada, bio na voćarstvu i stočarstvu.

“Uz širok spektar podsticajnih mera u poljoprivredi u ovoj godini realizovani su i različiti projekti sufinansiranja među kojima je veštačko osemenjavanje krava i junica, program u oblasti pčelarstva za nabavku košnica i opreme, nabavku malih poljoprivrednih mašina, osiguranje. Nažalost, novca nema previše, ali mi se trudimo da sredstva pravilno rasporedimo”, rekao je Damjan Srejić član Gradskog veća za poljoprivredu i ruralni razvoj sumirajući urađeno u agrarnom budžetu za ovu godinu.

Prilikom konkurisanja poljoprivrednici su na terenu imali i značajnu podršku Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj koji se trudio da predstavi sve programe kako na lokalnom tako i na republičkom nivou, kroz edukaciju i u popunjavanju neophodne dokumentacije, navedeno je na sajtu grada.

Iako je Kragujevac prepoznatljiv kao industrijski, obrazovni i zdravstveni centar, to je i veliko ruralno područje koje zahteva značajnija ulaganja u narednom periodu. Broj poljoprivrednih gazdinstava je 8.786. Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta je oko 59.000 hektara, a na seoskom području živi blizu 30.000 ljudi.

“Pored subvencija iz agrarnog budžeta, grad Kragujevac je ove godine ulagao i u poboljšanje uslova na seoskom području. Renovirane su seoske škole, izdvojen je novac za legalizaciju ranije izgrađenih arteskih bunara, zajedno sa ministarstvom poljoprivrede sanirani su atarski putevi, deo sredstava iz budžeta uložen je u razvoj seoskog turizma”, navode na sajtu grada.

Iako tvrdi da grad Kragujevac u finansijskom smislu polako staje na noge, Srejića je najavio da naredne godine neće biti prostora za uvećanje budžeta namenjenog razvoju poljoprivrede.

“Akcenat će i dalje biti na voćarstvu koje beleži porast proizvodnje i na stočarstvu odnosno uzgoju ovaca, jer samo dugoročan trend u tim oblastima može doprineti boljim rezultatima”, kazao je Srejić.


Objavljeno na sajtu ritamgrada.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Grad uložio 25 miliona u razvoj poljoprivrede

InfoKG četvrtak, 7. decembar 2017.

Ključne reči

Kragujevac

©2018 Netmark d.o.o.