Arhiva » Vesti » Super odmor 07.12.2017

Čarobna planeta: Mesta koja morate da posetite u 2018.

Ukoliko ste u narednoj godini planirali da posetite neku od zanimljivih lokacija na našoj planeti, imaćete težak zadatak da odaberete.

Super odmor četvrtak, 7. decembar 2017.  |  M.Ljuna

Na našoj listi nalazi se deset opcija, među kojima su tek tri sa Starog kontinenta, a poseta bilo koje od njih neće biti greška.

Harar, Etiopija: turisti koji rado posećuju sever ove afričke države retko se opredeljuju da posete istok koji je po nekima pomalo zapušten.

Ali baš tamo se nalazi grad koji u potpunosti odudara od takvog opisa. Harar još nazivaju „Grad svetaca”, u njemu se nalaze 82 džamije, a Evropljane će obradovati podatak da će tamo pronaći najbolje pivo i kafu u celoj zemlji.

Noću u grad umeju da zalutaju hijene koje su u potrazi za hranom.

Tbilisi, Gruzija: iz godine u godinu se ovaj grad sve više razvija i teško da biste ga prepoznali ako ste ga, recimo, posetili pre 15-20 godina.

Gostoprimstvo lokalnog stanovništva na vas će ostaviti najjači utisak, a dok ste tamo obavezno probajte kintali – tradicionalno gruzijsko jelo. Arhitektura je veoma raznolika, što i ne čudi pošto su tokom godina grad okupirali Persijanci, Arapi, Vizantinci, Rusi, Sovjeti...

Sidnej, Australija: jedan od simbola ovog grada, Sidnejska opera, u maju prošle godine doživela je modernizaciju vrednu skoro 300 miliona dolara.

Sadrži čak hiljadu prostorija, a za krov je obezbeđeno preko milion komada crepova.

Baš iz tih razloga je i jedna od najvećih znamenitosti ovog australijskog grada.

Oahu, Havaji: na ovom ostrvu se nalazi Honolulu, a u svetskim okvirima je poznato po velikim talasima.

Turistima omiljena plaža jeste Vaikiki, a na južnom delu ostrva nalazi se Perl Harbor koji je pretvoren u bazu Američke mornarice.

Malme, Švedska: u njemu žive pripadnici oko 180 nacija, a sa skoro petsto restorana najrazličitijih kuhinja iz svih krajeva sveta smatra se prestonicom hrane.

Turistima je interesantan i zbog toga što nije toliko skup kao ostali švedski gradovi.

Dablin, Irska: za ovaj grad se često kaže da je u pitanju „najveće selo u Evropi”. Naravno, ne zbog nerazvijene infrastrukture, već zbog karakteristično prijateljskih vibracija koje se osećaju na svakom koraku.

Osim toga što je poznat po brojnim pabovima, svoje omiljeno mesto u njemu naći će i ljubitelji kulture. Mogu da posete Irski muzej emigracije ili Nacionalnu galeriju. Trećina celokupnog stanovništva je mlađe od 25 godina.

Madagaskar: četvrto najveće ostrvo na svetu je najčuvenije po preslatkim lemurima. Nalazi se u Indijskom okeanu istočno od Mozambika, a biološka raznovrsnost je jedna od najvećih na planeti.

Recimo, tamo živi čak stotinu vrsta lemura, a nažalost, sve životinje su ugrožene zbog krčenja šuma i klimatskih promena.

Klivlend, Ohajo: ovaj industrijski grad uopšte nije dosadan kao što bi to moglo da se isprva pomisli.

Ljubitelje kulture će obradovati podatak da se u njemu nalazi čak osam pozorišta, dok će obožavaoce hrane zanimati činjenica da je grad prepun restorana.

Soraksan, Južna Koreja: u pitanju je najpoznatiji nacionalni park ove azijske države, a tokom jesenjih meseci ovde ćete videti baš veliki broj turista.

Tamo se nalaze luksuzna odmarališta, a reke su idealne za rafting. Ova oblast zimi može da se pohvali i nekim lepim skijalištima.

Labrador, Kanada: ovo veliko poluostrvo na istoku Kanade dom je za tek 150.000 stanovnika, a na samom njegovom severu nalazi se gradić Postvil.

Devet meseci u godini ovde je zima, a glavno prevozno sredstvo ovde su sanke. Motorne, naravno.


Objavljeno na sajtu superodmor.rs »
Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Etiopija

©2018 Netmark d.o.o.