Arhiva » Vesti » Večernje novosti 07.12.2017

Brnabić i Borisov u Sofiji o unapređenju odnosa Srbije i Bugarske

Premijeri Srbije i Bugarske, Ana Brnabić i Bojko Borisov razgovarali su danas u Sofiji o jačanju bilateralnih odnosa, unapređenju ekonomije i predsedavanju Bugarske Evropskom unijom naredne godine

Večernje novosti četvrtak, 7. decembar 2017.  |  Beta

Premijeri Srbije i Bugarske, Ana Brnabić i Bojko Borisov razgovarali su danas u Sofiji o jačanju bilateralnih odnosa, unapređenju ekonomije i predsedavanju Bugarske Evropskom unijom naredne godine.

Brnabić i Borisov su se saglasili da je veoma značajno što "program predsedavanja Savetom EU prepoznaje nastavak proširenja kao jedan od najvažnijih aspekata afirmisanja EU kao globalnog lidera", saopštila je Vlada Srbije.

Ana Brnabić, koja u Sofiji učestvuje na međunarodnoj konferenciji "Jače regionalne integracije na Balkanu", izrazila je zahvalnost Bugarskoj na dosadašnjoj podršci procesu evrointegracija Srbije i kontinuiranom zalaganju Sofije za nastavak politike proširenja EU.

Ona je naglasila da je punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji spoljnopolitički prioritet naše zemlje.

Pročitajte još - Bugarski premijer: Srbija, Hrvatska i BiH moraju same da reše međusobne probleme

Premijeri Srbije i Bugarske izrazili su zadovoljstvo što će Beograd krajem nedelje biti domaćin kvadrilateralnog sastanka predsednika Srbije sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije, jer taj vid saradnje, kako je navedeno, ima značajan potencijal za dodatno inteziviranje odnosa i doprinosi regionalnoj stabilnosti.

Brnabić je rekla da je Srbija zadovoljna intenzivnim i sadržajnim političkim dijalogom koji sa Bugarskom postoji na visokom nivou i da je važno da takav trend bude nastavljen.

Premijerka Srbije je kazala i da je otvoreni dijalog najbolji okvir za rešavanje svih spornih pitanja i da bez stabilnosti u regionu nijedna država neće moći da napreduje ka EU, ali ni na planu unutrašnjih reformi niti na unapređenju životnog standarda svojih građana, navedeno je u saopštenju.

Pozdravljajući inicijativu Sofije da se tokom predsedavanja EU naredne godine održi Samit lidera EU i Zapadnog Balkana, predsednica Vlade je ukazala da Srbija, pored politike evrointegracija, "jednako visok značaj pridaje i regionalnoj saradnji i procesima pomirenja".

Brnabić je rekla da je Srbija zainteresovana za dalje unapređenje robne razmene, saradnje u oblasti turizma i kroz IPA programe, kao i na realizaciji zajedničkih projekata u oblasti infrastrukture i energetike.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.