Arhiva » Vesti » Večernje novosti 08.12.2017

Zagreb zakonom sabotira vraćanje srpske imovine

Hrvatska se priprema da usvoji propis o davanju uzurpiranih nekretnina u višegodišnji zakup. Vlasnici iz Srbije neće moći da uđu u svoj posed najmanje deset godina

Večernje novosti petak, 8. decembar 2017.  |  V. C. S. - D. K. I.

HRVATSKA je započela novi udar na pokušaj vraćanja imovine firmi iz Srbije i BiH, upozorili su advokati Zoran i Miloš Ristić, koji zastupaju nekoliko srpskih preduzeća pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Kako navode, u Zagrebu je pri kraju rasprava o novom zakonu o upravljanju državnom imovinom Republike Hrvatske.

U predlogu tog zakona, u članu 60, navodi se da je tamošnja vlada "do sklapanja odgovarajućeg međunarodnog ugovora ovlašćena dati u višegodišnji zakup nekretnine u zemljišnoknjižnom vlasništvu na koje se primenjuje zabrana iz čl. 1 Uredbe o zabrani raspolaganja nekretninama na teritoriji Hrvatske". Dodaje se da će se predmetni ugovor upisati u teretni list i kao zabeleška u zemljiše knjige.

Ovde je reč o poslovnim prostorima, odmaralištima i stanovima koji su pre raspada bivše Jugoslavije pripadali firmama, bankama i školama iz Srbije, a koji će teško, ako zakon bude usvojen, biti vraćeni pravim vlasnicima.

PROČITAJTE I: Srpska imovina u Hrvatskoj: Oteto vredi 40 miliona evra

- To je još jedan udarac sizifovskim pokušajima da vratimo imovinu naših preduzeća i društava - kažu advokati Ristići. - I to u trenutku kada smo, preko Evropskog suda, na dobrom putu da oborimo hrvatski stav da Aneks G Sporazuma o sukcesiji ne treba da se sprovodi direktno (za šta se zalaže Srbija), već samo uz biletaralni sporazum. Ukoliko ovaj član bude usvojen, to će definitivno značiti propast mogućnosti da dođemo do naše imovine.

Ristići celu situaciju objašnjavaju na plastičnom primeru: ako pogledamo imovinu neke naše firme npr. u Dubrovniku, videćemo da je prilično zapuštena i da će biti potrebno dosta novca da se vrati u prvobitno stanje, a posebno da se dovede u stanje za komercijalnu upotrebu (za hotel). Ukoliko bi potencijalni zajmoprimac uložio najmanje milion evra i počeo da je iznajmljuje, on bi zarađivao određeni iznos na koji mora da plati porez i troškove održavanja i zakupa.

PROČITAJTE I: Strazbur-prvi-put-o-srpskoj-imovini-u-Hrvatskoj

To znači da je gotovo nemoguće da zadrži kao prihod pola od uložene svote novca i da mu je potrebno više od pet godina da vrati početnu investiciju. A to opet znači da mu je petogodišnji zakup prekratak da bi mu se to isplatilo.

Zaključak je da onda vlasnici iz Srbije i Bosne i Hercegovine ne mogu da očekuju da uđu u posed svoje imovine još najmanje 10, a kako stvari stoje, možda i 100 godina. Kancelarija Ristić obavestila je o potencijalnoj opasnosti i državne organe Srbije i BiH.

BEZ IKAKVIH REAKCIJA

ZAKON je prošao javnu raspravu u Hrvatskoj a da niko nije stavio primedbu na taj član, niti je reagovao bilo ko iz Srbije, kažu Ristići:

- Ako se ovakav zakon usvoji, od povraćaja nema ništa! A nije nezamislivo ni da imovina bude vraćena vlasniku, pa da zakupodavac traži da mu ovaj isplati uložene pare.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Hrvatska Strazbur Zagreb

©2018 Netmark d.o.o.