Arhiva » Vesti » Jugmedia 11.12.2017

Od Leskoeca 101 knjiga za Leskovac

Jugmedia ponedeljak, 11. decembar 2017.  |  Jugmedia

Povodom obeležavanja Dana škole u Osnovnoj školi „Svetozar Marković“, danas su njihovi pobratimi iz Makedonije poklonili deci simbolično 101 knjigu, kako bi i njihovo prijateljstvo trajalo toliko godina.

Pobratimski projekat koji nosi naziv „101 za pobratime“, inicirali su nastavnici iz Ohrida u saradnji sa nastavnicima iz Leskovca, sa ciljem da se kroz upoznavanje makedonske i srpske književnosti njihovo prijateljstvo proširi.

Pre pet godina Osnovna škola „Svetozar Marković“, potpisala je Povelju o bratimljenju sa Osnovnom školom „Vančo Nikoleski“ iz mesta Leskoec u blizini Ohrida

„Ovo je predivna ideja, svaki učenik je doneo po jednu knjigu iz Makedonije, a 101 knjigu na srpskom jeziku odnećemo i mi njima kada budemo njihovi gosti. Svake godine, na Dan obeležavanja škole, pobratimi iz Makedonije dolaze u Leskovac, kako bi zajedno obeležili tu svečanost, ali ove godine došli su sa ovim divnim predlogom, koji će istovremeno i našim i njihovim učenicima pomoći da se upoznaju sa makedonskim i srpskim jezikom, šireći tako i prijateljstvo između ove dve zemlje“, ispričala je za Jugmediu direkorka ove škole Tamara Janković.

Paket sa knjiga sa naznakom „101 edna za pobratime“, školi je svečano je uručio Dimče Doneski profesor makedonskog jezika iz škole „Vančo Nikoleski“.

Doneski je tom prilikom naglasio da se ovaj projekat dodelom knjiga ne završava, jer svako dete, pored knjige može dobiti i prijatelja.

„U svakoj knjizi, na prvoj strani možete naći ime i prezime, imejl adresu i adresu fejsbuk profila, kako bi učenici mogli da pomažu jedni drugima u razumevanju jezika, i kako bi na taj stvorili mogućnost upoznavanja, druženja, a onda i sklapanja jednog lepog prijateljstva“, objasnio je Doneski.

Učešće u ovom projektu, uzeli su svi zaposleni u školi „Svetozar Marković“, ali i učenici koji gaje ljubav prema čitanju i druženju sa vršnjacima iz Ohrida.

Direktorka Tamara Janković iskoristila je ovu priliku da najavi i jednu novinu, a to je otvaranje sajta škole koji će u svakom trenutku biti dostupan roditeljima.

„I učenici i roditelji će moći da dobiji sve informacije o aktivnostima u školi, završnom ispitu, kao i sve ostalo što ih bude interesovalo. To je jedan divan prozor u koji će roditelji moći da zavire bez dolaska u školu“, dodala je Tamara.

Još jedna lepa vest koja dolazi iz ove škole je izlazak četvrtog broja časopisa „Pčelica“, koji izlazi jednom godišnje, upravo na Dan škole, a novinari koji pišu za ovaj list su đaci ove škole.

Emilija Mladenović


Objavljeno na sajtu jugmedia.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Makedonija Leskovac Ohrid

©2018 Netmark d.o.o.