Arhiva » Vesti » Sandžak press 13.12.2017

Fotografije Novopazarca među najboljima u svijetu

Sandžak press sreda, 13. decembar 2017.  |  RTS

Fotografija Novopazarca Irfana Ličine proglašena je najboljom u kategoriji “Život” na konkursu koji je organizovao Centar za razvoj fotografije. Ličini je to treće priznanje u 2017. godini. Fotografija “Udarac” proglašena je za jednu od 25 najboljih u svijetu.

Šetnja sa Irfanom i posmatranje načina na koji stvara svoja umjetnička djela poseban su doživljaj. Pogotovo ako se uzme u obzir pokušaj snimanja kadrova dok fotografiše. Tako smo u jednom trenutku trčali po centru Novog Pazara, jer je primjetio idealan kadar.

Jedan je od dvojice dokumentarista modernog Novog Pazara.

“U Novom Pazaru, kada izađete na ulicu, budete nekih pet do deset minuta i već dobre fotografije dolaze same. Ne morate da tražite fotografije. Jer fotografija je svuda oko vas, bukvalno”, kaže fotograf Irfan Ličina.

Crno-bijela fotografija za njega je prioritet. Najčešće dokumentuje ljude ili sjenke.

“Često fotografijom ne želim da dam odgovor, već želim da podstaknem posmatrača na razmišljanje o toj fotografiji”, kaže Ličina.

Inspiraciju nalazi i u starim fotografijama čaršije. One su sačuvale njenu dušu, pa će tako pokušati da sačuva dušu, u sada već savremenom gradu.

“Jedna smjernica i pokazatelj da će možda onoj generaciji poslije nas također značiti ovo što se danas dešava, što naši fotografi rade. Možda i više nego i nama samima, koji svjedočimo onoj historiji koju nismo živjeli, koju su živjeli naši dedovi”, kaže Aladin Imamović iz Kulturnog centra.

Irfan svojim fotografijama prepričava onaj drugi Novi Pazar, uspješno spajajući mlade i stare sa duhom čaršije koji, na ovaj način, neće biti zaboravljen.

Izvor: RTS


Objavljeno na sajtu sandzakpress.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.