Arhiva » Vesti » Dnevnik 09.01.2018

Ribolovci naišli na mrtve životinje, sumnja se na trovanje

ŽITIŠTE: Kada su nekoliko dana uoči Nove godine videli mrtvu lisicu u kanalu, članovi Udruženja ribolovaca „Grgeč” iz Žitišta nisu mogli ni da pretpostave da je to tek početak.

Dnevnik utorak, 9. januar 2018.  |  Dnevnik.rs

U četvrtak, 4. januara, pronađeno je još nekoliko leševa životinja – dva orla mišara i jedna polupojedena svraka. Tad je već bilo jasno da je reč o trovanju.

- Mi svakodnevno obilazimo okolinu novog sportskog ribnjaka koji je završen pre tri meseca. Ribnjak je poribljen i sad se samo čeka početak sezone. Za lisicu nismo bili sigurni, ali orlovi su bili znak da nešto ozbiljno nije u redu - kaže Veljko Brkić, iz udruženja „Grgeč”.

Leševi životinja su uklonjeni, na terenu je bila nadležna inspekcija iz Subotice, ali u Žitištu strahuju da će se ovakve stvari ponavljati.

Foto: Privatna arhiva

- Sumnjamo da je u pitanju „furadan”, izuzetno toksičan preparat. Pored jednog orla, pronašli smo ostatke domaćeg pileta, potpuno modrog, a ta boja je karakteristična za „furadan”, pesticid zabranjen za upotrebu na našem prostoru još pre nekoliko godina. Opasan je i za ljude - ističe Brkić, i dodaje da su obilazak ribnjaka pojačali, jer ne sme ni da zamisli šta bi se desilo da je „furadan” dospeo u vodu.

Foto: Privatna arhiva

Na licu mesta bili su i žitištanski lovci. Scene su stvarno jezive, dodaje Ratko Kušić, iz žitištanskog udruženja lovaca.

Ž. B.


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Nova godina

©2018 Netmark d.o.o.