Vesti » Beta 12.01.2018

U Istorijskom muzeju Srbije otvorena izložba o Đorđu Stanojeviću

Beta petak, 12. januar 2018.
Beta
Izložba "Đorđe Stanojević - čovek koji je osvetlio Srbiju", koja premijerno prikazuje najveći deo zaostavštine poznatog naučnika, otvorena je večeras u Istorijskom muzeju Srbije.

Stanojević je bio pionir elektrifikacije i industrijalizacije Srbije, veliki dobrotvor i zadužbinar, autor prvih radova iz astrofizike i autor najstarije sačuvane fotografije u boji kod Srba - "Ciganče sa violinom".

Zahvaljujući njegovom zalaganju Beograd je 1893. godine dobio termoelektranu, samo 12 godina posle izgradnje prve termoelektrane u svetu.

Izložba predstavlja savremeni multimedijalni muzejski projekat podstaknut 160. godišnjicom rođenja slavnog naučnika, 1858.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je otvarajući postavku da je teško pobrojati sve aktivnosti kroz koje je Stanojević zadužio Srbiju i istoriju.

Prema njegovim rečima, izložba je izuzetna i pokazuje raskošan talenat Stanojevića i kao naučnika, i kao astronoma, fizičara, savremenog fotografa.

"Izložba osvetljava zaslužnu ličnost srpske nauke i kulture", rekao je Vukosavljević i dodao da je Đorđe Stanković "nadilazio vreme u kome je živeo, a da se njegov raskošni talenat i u oblasti nauke, astrofizike, umetničke fotografije svuda pokazivao".

Postavka obuhvata muzealije prikupljene tokom više decenija i okupljene u posebnom muzejskom fondu - lične predmete Stanojevića, arhivsku građu, njegove fotografije predela, gradova i građevina.

Kroz rekonstrukciju njegovog kabineta posetioci će moći da osete atmosferu u kojoj je stvarao, da saznaju o njegovoj saradnji sa Nikolom Teslom.

Izložbu, koja će biti otvorena do kraja septembra 2018, priredio je Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, i uz podršku Elektroprivrede Srbije, čiji je Stanojević zaštiti znak.

Đorđe Stanojević rođen je 1858. u Negotinu gde je završio gimnaziju, a potom je diplomirao na Velikoj školi u Beogradu. Zaslužan je za brojne izume i pronalaske, ali i za izgradnju prvih hidroelektrana u Srbiji - u Užicu, Leskovcu, Velikom Gradištu, Nišu, Vlasotincu, Zaječaru.

(Beta, 12.01.2018)Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Čovek koji je osvetlio Srbiju

Večernje novosti petak, 12. januar 2018.

©2018 Netmark d.o.o.