Arhiva » Vesti » Danas 12.01.2018

NUNS i NDNV osudili tužbu Popovića protiv KRIK-a

Danas petak, 12. januar 2018.  |  Piše: FoNet Piše: Živadin K. M

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su danas da je smisao tužbe ministra Nenada Popovića protiv portala KRIK, urednika i novinara, zastrašivanje sa konačnim ciljem da odustanu od daljeg istraživanja poslova "tog kontroverznog biznismena i visokog državnog funkcionera".

U zemlji kakva je Srbija, a u kojoj su zakonodavna i sudska vlast dramatično podređene izvršnoj, tužba ministra protiv slobodnih medija uvek može da se shvati kao politički pritisak, pogotovo ako smo u nedavnoj prošlosti bili svedoci mnogobrojnih u najmanju ruku kontroverznih presuda protiv pojedinih medija, navodi se u saopštenju NUNS i NDNV.

Jasno je da KRIK koji, sigurni smo, poseduje čvrste argumente za tvrdnje koje je izneo o Popoviću, kao i drugi mediji mogu pravno zadovoljenje da traže i izvan ove zemlje, pred Evropskim sudom za ljudska prava, ali ti procesi traju dugo i predstavljaju svojevrsno iscrpljivanje medija, navode NUNS i NDNV.

Nosioci javnih funkcija trebalo bi da razumeju da postoji opravdano interesovanje javnosti za njihove poslove, pogotovo ako se radi o izuzetno bogatim i moćnim pojedincima kakav je Nenad Popović, navodi se u zajedničkom saopštenju ta dva udruženja.

Ukoliko smatraju da su njihova prava ugrožena, oni uvek mogu da koriste predviđene zakonske mehanizme, kao što su pravo na odgovor ili ispravku, iako je jasno da im niko ne može zabraniti da koriste i druge zakonske mehanizme za zaštitu svojih interesa.

Veoma je važno da javnost i ekspertske nevladine organizacije nadgledaju ovaj sudski proces, kao i da KRIK nastavi sa istraživanjem tog, kao i drugih važnih slučajeva koji se odnose na spregu politike i sumnjivog biznisa, smatraju NUNS i NDNV.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Vojvodina KRIK NUNS

©2018 Netmark d.o.o.