Arhiva » Vesti » Radio 021 12.01.2018

Ministar Popović u Novom Sadu kao portparol privatne IT kompanije

Ministar Nenad Popović, u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, posetio je u Novom Sadu razvojni centar francuske kompanije DMS Šnajder Elektrik.

Radio 021 petak, 12. januar 2018.  |  Zoran Strika - strika@021.rs

Popović je zajedno sa predsednikom Šnajder Elektrika DMS NS Draganom Popovićem i predsednikom Skupštine Grada Zdravkom Jelušićem obišao prostorije uz neskriveno oduševljenje ovom IT kompanijom.

Obilazeći kancelarijski prostor rekao je kako je prvi put ovde, ali da će sigurno ponovo doći. Da je zahvalan gost pokazalo se u obraćanju novinarima, kada je ministar Popović bezmalo šest minuta pohvalno govorio o jednoj od, prema nekim procenama, preko sto IT firmi u Novom Sadu.

"Zaista smo impresionirani onim što smo videli", "ovo je nešto zaista najkvalitetnije i najbolje", "praktično na svim kontinentima se njihovi softveri koriste", isticao je Popović.

On je poručio da u francuskom preduzeću u Novom Sadu radi 1.500 mladih inženjera, te da je to najbolji spoj nauke i privrede.

"I ono što je najvažnije, deca koja završe fakultete, odlični studenti, imaju mogućnost da rade u potpuno istim, ako ne i boljim uslovima nego njihove kolege u Americi, Londonu, Mančesteru ili bilo kom drugom gradu. Zaista je impresivno sve ovo videti. Bili smo u njihovoj softverskoj sobi, kao u svemirskom brodu da smo bili... Oni su deo jednog velikog sistema jedne od najvećih svetskih kompanija Šnajder Elektrik i u okviru tog sistema oni postižu neviđeno dobre rezultate. Broj jedan su", rekao je ministar Popović zaključujući da je u pitanju "jedna od najkvalitetnijih kompanija koje Srbije danas ima".

Upitan zašto se odlučio da poseti baš DMS, a ne neku od drugih razvojnih kompanija pre svega u domaćem vlasništvu i kojih je pregršt u Novom Sadu, posebno imajući u vidu činjenicu da se njegova stranka zalaže za razvoj malih i srednjih preduzeća, ministar je rekao da obilazi mnoge kompanije i da je "logično da danas bude kod najuspešnijih".

Podsetimo da su DMS Šnajder Elektrik prošle godine pred izbore posetili tadašnji premijer Aleksandar Vučić, kao i tadašnja ministarka Ana Brnabić. Sa njima su DMS obilazili i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ali i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. S druge strane, direktor ove firme Dragan Popović, jedan je od potpisnika Apela 650 javnih ličnosti koje su dali podršku Aleksandru Vučiću na izborima za predsednika republike.

Dragan Popović je kazao da kompanija ima potencijal da svoj posao širi na druge države. On je naveo da će se sklopiti ugovori sa tehnološkim parkovima iz Rusije, SAD, Kanade i Evrope, zato što je, kako je rekao, "transfer tehnologije neophodan preduslov za širenje velikog izvoznog potencijala".

"Pored ogromnog broja projekata koje imamo i mnogo većih projekata koji dolaze, strane kompanije prave oglase gde traže resurse koji su školovani u Novom Sadu, što je ogroman uspeh našeg sistema obrazovanja i fakulteta u Novom Sadu, to jedan ogroman izvozni potencijal. Kruna svega toga bi bila kada ne bismo izvozili resurs, nego produkt, i onda bi svi u našoj zemlji mnogo bolje živeli", rekao je direktor DMS-a.

Nedavna anketa Startit centra u kojoj je učestvovalo gotovo 1.900 IT radnika u Srbiji, pokazala je da 31 odsto ispitanika planira da napusti zemlju, njih osam odsto već radi na tome, 33 odsto nije znalo odgovor, dok četvrtina to ne bi učinila. Upitan da prokomentariše te rezultate, ministar Popović je naveo da "iz Izraela, koji je lider u inovacijama, odlazi preko 30 odsto ljudi za Ameriku, ali se dosta njih i vraća".

"U Novom Sadu traje izgradnja najmodernijeg tehnološkog parka u jugoistočnoj Evropi, koji će biti gotov ove ili početkom sledeće godine. To će biti 'state of art' u IT-ju, gde će moći da rade nove start-up kompanije, ali i kompanije kao što su DMS ili RT-RK. Vlada trenutno radi na pet velikih projekata. Jedna je izgradnja naučno-tehnološkog parka u Nišu, a u Novom Sadu uskoro kreće izgradnja najmodernije poslovne zgrade Instituta Biosens, gde će iznos od 28 miliona evra finansirati pola fondovi EU, a pola Vlada Srbije. Prvi put pokrećemo inovacione start-up centre i u drugim gradovima, ne samo u Novom Sadu, Beogradu i Nišu. Sigurno će biti reči i o Čačku, Kragujevcu, Užicu, kako bi mladi imali mogućnost da pokažu sposobnosti i da rade sa najsavremenijim tehnologijama", zaključio je on.

Portal 021.rs je već pisao o tome da su političari sve agresivniji u (samo)promociji, te da građani svakodnevno, hteli to ili ne, dobijaju dozu aktivnosti domaćih funkcionera. Više o svemu tome čitajte OVDE.

Ukazano je i na činjenicu moguće monopolizacije tržišta najkvalitetnije radne snage u softverskoj industriji zbog "neobičnih veza" koje imaju Fakultet tehničkih nauka i DMS (čitajte OVDE), odnosno profesori ovog fakulteta uvezani putem interesno-političkih veza.

Autor: Zoran Strika - strika@021.rs


Objavljeno na sajtu 021.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.