Arhiva » Vesti » Blic 13.01.2018

Amerika greši ako se povuče iz Sporazuma s Iranom,: Moskva pokušava da dogovor održi u životu

Rusija je danas saopštila da bi Vašington povlačenjem iz Sporazuma sa Iranom mogao da načini ozbiljnu grešku, te da će Moskva naporno raditi da taj dogovor održi u životu.

Blic subota, 13. januar 2018.  |  Srna

Zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov kritikovao je komentare američkog predsednika Donalda Trampa koji je juče izjavio da SAD za sada neće uvoditi sankcije Iranu, ali da će se kasnije tokom godine povući iz sporazuma ukoliko ne budu promenjeni uslovi dogovora.

- Postepeno dolazimo do zaključka da je Amerika donela odluku ili je vrlo blizu njenog donošenja da se povuče iz Sporazuma sa Iranom. To bi mogla biti jedna od najvećih političkih grešaka Vašingtona - smatra Rjabkov.

Prema sporazumu postignutom 2015. godine sa Rusijom, SAD, Kinom, Francuskom, Britanijom, NJemačkom i EU, Iran se saglasio da će ograničiti svoj nuklearni program u zamenu za ukidanje niza međunarodnih sankcija.

Tramp je juče izneo ultimatum da se "isprave katastrofalni pripusti u dogovoru, ili će se SAD povući".

Tramp tvrdi da je njegov prethodnik na funkciji Barak Obama previše popustio Iranu slabljenjem sankcija, a da pri tom nije primorao Islamsku Republiku da okonča svoj program balističkih projektila i pružanje podrške militantnim grupacijama.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.