Arhiva » Vesti » Blic 13.01.2018

"Napori EU bi mogli da nateraju Varšavu da preispita svoje članstvo"

Napori Evropske unije da natera Varšavu da prihvati obavezne odredbe o migrantima verovatno će naterati Poljsku da preispita svoje članstvo u EU u budućnosti, izjavio je britanski poslanik Stranke za nezavisnost (UKIP) Rejmond Finč.

Blic subota, 13. januar 2018.  |  Srna

On je rekao da što više EU "uvrće ruku" poljskoj Vladi kako bi prihvatila svoje obaveze, poljske vlasti će sve više da preispitaju svoju poziciju u EU.

Britanski političar je dodao da ukoliko Varšava ne bude mogla da "odredi svoje zakone i granice" kao članica EU, izlazak iz bloka bi mogao da postane primamljivija opcija, prenosi "Sputnjik".

Predsednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je 10. januara da bi trenutna Vlada Poljske mogla da preduzme korake ka istupanje iz EU i da posegne za organizovanjem referenduma sličnom onom u Velikoj Britaniji, na kojem je 2016. godine izglasan Bregzit.

Tusk je dodao da bi referendum u Poljskoj mogao biti organizovan ukoliko Poljska više ne bude primalac fondova EU.

Varšava i Brisel su u poslednjih nekoliko meseci uključeni u više međusobnih rasprava, među kojima su odredbe o primanju migranata i kontroverzne reforme pravosudnog sistema u Poljskoj.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.