Arhiva » Vesti » Blic 13.01.2018

"Politika": Srbija pregovara da 40 miliona dolara duga grcima otplati na rate

Komisija Vlade Srbije zvanično je počela pregovore sa grčkom kompanijom "Mitilineos" o dinamici otplate duga od 40 miliona dolara na ime odštete zbog neispunjavanja ugovora sa RTB Bor.

Blic subota, 13. januar 2018.  |  Tanjug

Komisiju, koju je Vlada Srbije formirala pre desetak dana za pregovore sa ovom grčkom firmom, čine ministar privrede Goran Knežević, ministar energetike Aleksandar Antić i predstavnici Ministarstva finansija, piše "Politika" pozivajući se na izvore iz vlade.

S obzirom na to da je odluka Međunarodnog arbitražnog suda iz Ženeve, prema kojoj naša zemlja ovoj grčkoj kompaniji na ime odštete mora da plati oko 40 miliona dolara izvršna, i da na nju nema prava žalbe, predstavnici srpskih vlasti juče su i zvanično počeli pregovore o dinamici otplate ovog duga.

Reč je o ugovoru o preradi bakra, koji je RTB "Bor” sa ovom grčkom kompanijom potpisao još za vreme vlasti Slobodana Milošević, a koji nikada nije ispunjen.

Kako kaže izvor "Politike" iz Vlade Srbije, u petak je održan prvi sastanak komisije za pregovore sa advokatima grčkog "Mitilineosa".

Krajem sledeće nedelje očekuje se da se predstavnici ove grčke kompanije sa predstavnicima srpskih vlasti dogovore plan otplate ovog duga.

Vladi je 5. januara stigao dopis u kome kompanija "Mitilineos" podseća Srbiju na neizmirene obaveze. Osim toga, vlastima se stavlja do znanja da svaki dan neizvršenja ove odluke košta skoro 3.000 dolara.

Od stupanja na snagu odluke arbitražnog suda 19. oktobra 2017. godine, do danas Srbija je, na ime kamata, dužna više od 200.000 dolara.

Saradnja te grčke kompanije i RTB Bor počela je 1996. godine, ali je zbog sankcija formalizovana dve godine kasnije. Ugovor o višegodišnjoj poslovnoj saradnji dve korporacije potpisan je 1998. Grčka kompanija obavezala se da će RTB Boru isporučivati 100.000 koncentrata rude za preradu i oko 3,5 tone cinka neophodnog za borsku proizvodnju. RTB Bor da će grčkom partneru isporučivati od 1.500 do 1.600 tona bakra i proizvoda na bazi bakra mesečno.

Kako navodi "Politika", ovaj deo ugovora borska kompanija nije ispoštovala.

Od 2004. do 2016. RTB Bor je bio zaštićen od prinudne naplate na osnovu uredbe Vlade Srbije kojom je počelo restrukturiranje RTB. Međutim, "Mitilineos" je 2005. pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Ženevi tužio Srbiju.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Antić za B92: Moramo da platimo dug Grcima

B92 subota, 13. januar 2018.

Grci nam traže 40 mil $, kako ćemo da vratimo?

Vesti online subota, 13. januar 2018.

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.