Arhiva » Vesti » Blic 13.01.2018

Poslednja „stanica“ porodične kuće u Banjaluci: Lažni poštari iz Srbije varali građane širom Srpske

Policija u Banjaluci uhapsila je petoricu državljana Srbije koji su se u Republici Srpskoj lažno predstavljali kao poštari i varali građane.

Blic subota, 13. januar 2018.  |  Nikola Morača

Uhapšeni su Petar Vasić (26), Darko Bebić (31), Stevan Milovanović (31), Nikola Leković (29) i Bojan Milinković (29), svi iz Valjeva.

Izvor “EuroBlica” iz istrage otkrio je da su osumnjičeni varali na celoj teritoriji Republike Srpske, od Višegrada i Zvornika do Banjaluke, ali im je poslednja prevara bila u banjalučkom naselju Lauš.

- Osumnjičeni su se lažno predstavljali kao poštari i radnici telekoma i prodavali su poštansku sandučad. Poslednja “stanica” bile su im porodične kuće u naselju Lauš u Banjaluci, gde ih je policija pronašla i uhapsila - ispričao je izvor iz policije.

Osumnjičeni su kako je potvrđeno, uhapšeni u Ulici Vladimira Rolovića, nakon čega su sprovedeni na kriminalističku obradu.

“EuroBlicu” je potvrđeno da su državljani Srbije u potpunosti priznali izvršenje krivičnih dela, a nakon policije biće predati Službi za poslove za strancima, nakon čega ih najverovatnije očekuje deportacija.

Izvor iz policije otkriva da je mozak operacije čiji je cilj bila prevara većeg broja građana Srpske, ipak izmakao pravdi.

- Petorica osumnjičenih su došli u ranijem periodu u Srpsku, a prema informacijama sa kojima raspolažemo, organizator je takođe državljanin Srbije iz Valjeva. On im je dao overene priznanice firme “Fiksna telefonija” d.o.o. Brčko distrikt koja je ugašena još 2016. Godine - ispričao je izvor “EuroBlica”.

Tomislav Golubić iz banjalučkog naselja Lauš, ispričao je za “EuroBlic” da mu je priča Srbijanaca u startu bila sumnjiva.

- Došli su ti ljudi pred moju kuću i nudili poštansku sandučad. Rekli su da sanduče moram istaknuti na vidno mesto, inače mi poštari više neće donositi poštu. Pričali su da je cena 20 maraka ako kupim od njih, a ukoliko odem u poštu da je cena veća i da iznosi 27 maraka. Sve mi je to bilo sumnjivo, pa sam im rekao da me ne interesuje ta njihova ponuda - ispričao je Golubović.

Marija Markanović, portparol Policijske uprave Banjaluka, objasnila je da se osumnjičeni terete za krivična dela prevara, lažno predstavljanje i posebni slučajevi falsifikovanja isprava.

- Osumnjičeni su se u vremenskom periodu od 15. decembra 2017. godine do 11. januara ove godine lažno predstavljali kao radnici pošte i telekoma i prodavali poštansku sandučad po cenama od 20 do 30 maraka. Prilikom kupoprodaje osumnjičeni su oštećenima izdavali račune sa pečatom preduzeća iz Brčko distrikta, a za koje je izvršenim proverama utvrđeno da više ne posluje i da se ne bavi tom delatnošću - objasnila je portparola Policijske uprave Banjaluka.

Dodaje kako je policija kod osumnjičenih pronašla i zaplenila 18 poštanskih sandučića, bjanko overene priznanice, kao i druge predmete koji će poslužiti kao materijalni dokazi.

Ukupan broj prevarenih građana kako navode iz policije, još uvek se utvrđuje.

- O navedenim okolnostima upoznat je dežurni tužilac koji je naredio da se u redovnoj proceduri dostavi izveštaj protiv osumnjičenih, a nakon završenog ispitivanja svi će biti predati Službi za poslove sa strancima u Terenski centar Banjaluka - zaključila je portparolka banjalučke policije.

Baba koja “čuje na daljinu”

Zanimljiva situacija odigrala se tokom hapšenja jedne grupe osumnjičenih prevaranata koji su odseli u hostelu u naselju Lazarevo.

Prilikom dolaska policije na adresu, obratila im se starica koja je tvrdila kako je “sve čula”, iako su njene komšije skrenule pažnju policajcima da starica zbog godina ipak, ne čuje dobro.

Na komentar komšiluka, starica je uzvratila da čuje, ali isključivo “na daljinu”, a ne na blizinu, što je izazvalo smeh kod policajaca.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

"Pali" preprodavci sandučića: Uhapšeni "poštari" iz Srbije

Večernje novosti subota, 13. januar 2018.

©2018 Netmark d.o.o.