Arhiva » Vesti » Blic 13.01.2018

Propovedi mržnje: Imam Halilović: Srbi su fašisti, a RS je genocidna

Onima koji neustavno obeležavaju 9. januar poručujem da se cena celovite Bosne i Hercegovine može i treba platiti čak i životima. Još ima preživelih pripadnika i armije i MUP, koji su ponovo spremni da ponude svoje živote za ovu našu lepu domovinu, izjavio je pre dva dana u Tuzli glavni imam sarajevske džamije „Kralj Fahd“ Nezim Halilović Muderis.

Blic subota, 13. januar 2018.  |  Boris Knežević

Zobacz na Youtube

Verski analitičar Mehmedalija Nuhić za “EuroBlic” podseća da slične ratnohuškačke govore imam Halilović već godinama redovno drži prilikom svojih verskih predavanja.

- U svemu tome posebno je licemerno ponašanje rukovodstva Islamske zajednice u BiH, koje se nikad nije ogradilo od Muderisovih izjava. S druge strane, ti isti su vrlo angažovani kad treba osuditi ili prozvati čelnike SPC čije izjave, iako su često političke prirode i neprimerene verskim liderima, predstavljaju pravi govor ljubavi u odnosu na ono što propoveda imam Halilović – kaže Nuhić.

U jednoj od molitvenih beseda imam je Srbe nazvao „sledbenicima fašizma“, a Republiku Srpsku „genocidnom tvorevinom“.

U svojoj skoro 20-ominutnoj hutbi (molitvi), koju je u potpunosti posvetio ratnim temama i obeležavanju 9. januara u Srpskoj, Halilović je, između ostalog, sve Srbe nazvao „četnicima“ kojima je, kako je zaključio, „kokarda jedino trajno obeležje“.

- Prihvatajući 9. januar za godišnjicu genocidnog entiteta, Srbi su prihvatili nacionalističko, fašističko nasleđe Miloševića, Karadžića i Mladića. Obeležavajući 9. januar kao Dan Republike Srpske, Srbi priznaju agresiju i genocid i sve ono što je nastalo kao rezultat toga – podučavao je navedeni imam muslimanske vernike o “istorijskim činjenicama” iz njegovog ugla gledanja.

Zobacz na Youtube

U svojoj tobožnjoj molitvi, koja je zapravo predstavljala klasičan primer govora mržnje i širenja verske i nacionalne netrpeljivosti, hodža Halilović je prilikom svakog pominjanja RS - a što je učinio najmanje 20 puta - koristio prideve “genocidni entitet” i “genocidna tvorevina”.

Radikalni bošnjački imam tu se nije zaustavio, pa je u jednom delu svog govora čak i srpske partizane, učesnike NOB, nazvao “četnicima”.

- Četnici su partizanske spomenice, kojima su se okitili posle Drugog svetskog rata, zamenili kokardama, koje su bile njihovo trajno obeležje. Okrvavljene kame, kojima su s kolena na koleno klani Bošnjaci i kojima su parane utrobe trudnica, a živa izvađena deca bacana u vazduh i dočekivana na njih, bile su iznova naoštrene i spremne za krvavi pohod – iznosio je Halilović gadosti kojih bi se postideli čak i “svetovnjaci”, a kamoli verski službenici.

Od Islamske zajednice u BiH pokušali smo da dobijemo zvaničan stav o skandaloznom govoru jednog od njihovih najistaknutijih članova i aktuelnog šefa Kancelarije za hadž pri Rijasetu IZ. Pitali smo ih da li su izneseni stavovi Nezima Halilovića Muderisa o Srbima i RS u suprotnosti ili se pak podudaraju sa zvaničnim stavom IZ BiH o toj temi. Odgovor nismo dobili.

Radikalna prošlost

Glavni imam džamije “Kralja Fahda” Nezim Halilović Muderis svoj verski radikalizam pokazivao je još za vreme rata, kada se nalazio na čelu zloglasne 4. Muslimanske brigade. Halilović je u to vreme bio odeven po mudžahedinskoj „modi“, a za pojasom je nosio sablju.

Iz rata je izašao sa činom pukovnika tzv. Armije BiH, a u prvim posleratnim godinama bio je aktivno politički angažovan u SDA, gde se kao član glavnog odbora te stranke nalazio od 1998. do 2002. godine.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.