Arhiva » Vesti » Mondo 13.01.2018

Ko je Izraelac čije izručenje traži Kosovo

Kosovo je zatražilo danas izručenje izraelskog državljanina koji je uhapšen na Kipru početkom januara zbog sumnje da je bio organizator međunarodne mreže trgovine organima.

Mondo subota, 13. januar 2018.  |  mondo.rs, MONDO/Agencije

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock ilustracija

"Učiniću sve da ta osoba koja je pored počinjenih krivičnih dela nanela štetu međunarodnom ugledu Kosova odgovara pred sudom za ta dela", rekao je kosovski ministar pravde Abelard Tahiri na svojoj Facebook stranici.

Prema tužilaštvu, Izraelac koga je lokalna štampa identifikovala kao Moše Harela, osumnjičen je da je organizovao više od 30 transplantacija bubrega i drugih organa koji su ilegalno urađeni u klinici Medikus kod Prištine, zatvorenoj 2008. kada je skandal izbio, piše Beta.

Protiv njega je navodno podignuta optužnica i u Rusiji.

Kosovska policija je 6. januara objavila da je on uhapšen na Kipru.

Moše Harel je takođe optužen u Tel Avivu s još šest Izraelaca za njihovo navodno učestvovanje u međunarodnoj mreži trgovine organa i ilegalnih transplantacija na Kosovu, u Azerbejdžanu, na Šri Lanki i u Turskoj.

Evropski sud na Kosovu je 2013. godine osudio pet kosovskih lekara na kazne zatvora do osam godina za trgovinu organima na Kosovu, u slučaju koji potiče iz 2008. godine.

Vrhovni sud Kosova je poništio presudu 2016. i naložio novo suđenje koje je u toku.

SELO KUKES: KRIJUMČARENJE DECE ZBOG ORGANA

Davaocima organa koji potiču iz Evrope ili centralne Azije obećavali su svakom po 15.000 evra dok su primaoci bili spremni da daju po 100.000 evra za takvu hiruršku intervenciju.

U optužnici je Moše Harel označen kao mozak te mreže dok je turski lekar Jusuf Ercin Somnez, koji je u bekstvu, osumnjičen da je presađivao organe u klinci.

U izveštaju objavljenom 2011. godine o navodnoj trgovini organa koju je tokom rata na Kosovu (1998-99) organizovala teroristička tzv. Oslobodilačka vojska Kosova, izvestilac Saveta Evrope Dik Marti pomenuo je vezu između trgovine organa tokom konflikta i slučaja klinike Medikus.


Objavljeno na sajtu mondo.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.