Arhiva » Vesti » Radio 021 13.01.2018

Diković: Srbiji treba raketni sistem PVO dometa 400 kilometara

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković rekao je za RTS da je Srbiji potreban sistem koji može da vodi protivvazduhoplovnu borbu na daljinama većim od 400 kilometara.

Radio 021 subota, 13. januar 2018.  |  Beta

"Rano je govoriti o konkretnom rešenju, razmatra se više sistema, ne samo S-300, ali mi smo jasno iskazali da nam treba sistem koji može da vodi protivvazduhoplovnu borbu na daljinama većim od 400 kilometara", rekao je Diković za emisiju "Dozvolite" na RTS-u.

Diković je naveo da će vojska ove godine raditi na modernizaciji naoružanja i da će posebnu pažnju posvetiti izgradnji kapaciteta za obuku i izgradnji stajanki, hangara i prostora za smeštaj borbene tehnike.

"Nastavićemo sa realizacijom projekta '1.500' i '1.500 plus'. Počećemo modernizaciju tenka M-84 i borbenog vozila pešadije, kako bismo poboljšali domet, zaštitu i probojnost. Zaokružićemo sposobnosti naše lovačke avijacije za zaštitu vazdušnog prostora. U planu je da se vojska u 2018. godini opremi helikopterima H-145M iz 'Erbasovog' programa sa sistemom naoružanja koje smo mi tražili, a odobrena je i nabavka šest transportnih helikoptera Mi-17", rekao je Diković i dodao da će se unaprediti sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

On je naveo da sledi i modernizacija sistema vazdušnog osmatranja i javljanja, gde su značajna dva radara koja su nabavljena iz Slovenije pre dve godine, kao i nastavak modernizacije raketnog sistema KUB.

Diković nije želeo da komentariše postupak američkih vlasti koje mu nisu izdale vizu za posetu SAD. S druge strane, Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je ranije da general Diković očekuje obrazloženje od američke ambasade.

Autor: Beta


Objavljeno na sajtu 021.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Ljubiša Diković RTS

©2019 Netmark d.o.o.