Arhiva » Vesti » Blic 14.01.2018

Nakon više od sto godina: U regionu Flandrije ponovo primećen vuk

U regionu Flandrije, na severu Belgije, primećen je vuk, prvi put nakon više od stotinu godina, saopštila je organizacija za zaštitu čovekove okoline "Lendšap".

Blic nedelja, 14. januar 2018.  |  Srna

"Belgija je bila jedina država u kontinentalnoj Evropi koju vuk nije posetio od kako su životinje ponovo počele da kolonizuju kontinent", navodi se u saopštenju.

Od početka 20. veka prekomerni lov, industrijalizacija i širenje urbanog područja doveli su do nestanka vuka iz većine država zapadne Evrope.

Od Bernske Konvencije 1979. godine vuk je prešao od državnog neprijatelja broj jedan do zaštićene vrste kao "osnovni element prirodnog evropskog nasleđa".

Prema rečima stručnjaka za grabljivce Farida Benhamua, u pojedinim zemljama, poput Rumunije i Poljske, gde je uvek bilo vukova, ljudi su se prilagodili napadima na ovce i smatrali su to incidentom, poput pada stada u provaliju.

Međutim, u novim zonama kolonizacije vuka, kao što je Francuska i nekoliko regiona Italije i Španije, tenzije su u porastu i poljoprivrednici su posebno nezadovoljni pojavom ove vrste predatora.

Vuk koji je primećen početkom januara u Flandriji pomoću elektronske ogrlice za praćenje došao je iz susedne Nemačke.

Ista životinja primećena je krajem decembra u Holandiji.

"U proteklih nekoliko dana vuk je bio nedaleko od grada Beringena i vojne baze u Leopoldsburga. Životinja je za deset dana prešla 500 kilometara", navodi "Lendšap".


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Divlji vuk u Flandriji posle više od veka

Večernje novosti nedelja, 14. januar 2018.

Komentari

Ključne reči

Belgija

©2018 Netmark d.o.o.