Arhiva » Vesti » Blic 14.01.2018

Papa na turneji po Latinskoj Americi, ali ne ide u rodnu Argentinu

Papa Franja u ponedeljak, šesti put od kada je na čelu Rimokatoličke crkve, putuje u Latinsku Ameriku, ali ponovo neće ići u rodnu Argentinu.

Blic nedelja, 14. januar 2018.  |  Tanjug

Hina navodi da to izaziva mnoga pitanja, prenosi portal Index.hr.

"Na svim svojim putovanjima papa rizikuje da bude izmanipulisan, ali u Argentini taj bi rizik bio najviši", smatra talijanski istoričar Đani la Bela, član katoličke zajednice Svetog Egidija.

Navodi se da je papa do sada obišao dobar deo Latinske Amerike, pošto je posetio Brazil, Paragvaj, Boliviju, Kubu, Ekvador i Kolumbiju, a na najnovijoj turneki ide u Čile i Peru.

Na svim putovanjima papa poziva na pomirenje, mir i dijalog, a analitičari u Vatikanu i Argentini smatraju da te poruke imaju posebnu težinu u njegovoj otadžbini, gde se često interpretiraju kao političke intervencije ili strelice usmerene ka krajnje liberalnom argentinskom predsedniku Maurisiju Makriju.

"Mislim da se Franja boji da je snažna polarizacija društva u Argentini štetna po njegovu pastoralnu funkciju", rekao je La Bela, koji je prošle godine pratio papu na putovanju u Kolumbiju.

Italijanska novinarka Franka Đansoldati smatra da papa za sada ne želi da ide u Argentinu kako ga tamošnja vlada ne bi iskoristila za socijalnu politiku kakvu on ne podržava.

Argentinski biskupi već su ga pet puta pozvali u posetu, ali Argentina je izostavljena sa liste papinih putovanja u ovoj godini.

"Svet je veći od Argentine. Stavljam se u Gospodove ruke da me usmeri", kazao je Franja pre godinu dana komentarišući zašto nije boravio u otažbini otkako je izabran.

Navodi se da je papa, često kritičan prema liberalnoj politici, primio Makrija u Vatikanu u februaru 2016. u vrlo hladnoj i službenoj atmosferi, iako se njih dvojica vrlo dobro poznaju pošto je Franja dugo bio nadbiskup Buenos Ajresa, a Makri tamošnji gradonačelnik.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Argentina Ekvador Brazil Čile Kuba

©2018 Netmark d.o.o.