Izvor: Politika arhiva vesti 14.01.2018

Zasluge Stojana Novakovića

Politika 14.01.2018
Do kraja života ostao je privrženik ideje da srpski narod ima da sledi uzore razvijenih evropskih naroda pa i onda kada srpsko pitanje bude rešeno. Imajući u vidu ogromnu ulogu Stojana Novakovića u kulturnom uzdizanju srpskog naroda, tumačenju… »

Naučnici vole da sade drveće

Politika 14.01.2018
U dvorištu Instituta za fiziku, na mestu gde su nekada bili kopovi ciglarske gline, a potom smeće, nastaje park po ugledu na onaj na Ušću, posvećen prijateljstvu. Institut za fiziku u Beogradu pominje se često kao jedna od vodećih… »

Sudar sa željama i nerealnim očekivanjima

Politika 14.01.2018
Od danas Otvoreno prvenstvo Australije donosi realniji uvid u naš tenis, koji ne čini samo Novak Đoković. – Bez maleroznog Filipa Krajinovića, Laslo Đere i Ivana Jorović su jedina osveženja, ali na teškim startnim ispitima. Za ovdašnjeg… »

Otkriće fragmenata koji su inspirisali Danijela Defoa

Politika 14.01.2018
Arheolozi iz Severne Karoline u olupini broda pronašli vredne papire, stare više od tri veka. Oštar, gotovo urokljiv pogled, razbarušena tamna kosa i gusta brada, utisak nezaustavljivog i neustrašivog čoveka „izbija” iz svakog pokušaja opisa… »

Novi zakon uređuje upotrebu zastava nacionalnih manjina

Politika 14.01.2018
Podatak o nacionalnoj pripadnosti, na lični zahtev, moći će da bude unet u matične evidencije, a aktivira se i budžetski fond za informisanje na jezicima manjinskih zajednica. Već od ove godine narodni poslanici koji pripadaju nacionalnoj manjini… »

Ljaljina škola sačuvala dragocene podatke

Politika 14.01.2018
Ruska emigracija i njihovi potomci u Sremu na izložbi u Sremskoj Mitrovici. Istorijski arhiv „Srem” iz Sremske Mitrovice pripremio je izložbu „Ruska emigracija i njihovi potomci u Sremu i Sremskoj Mitrovici” povodom 100 godina od emigracije Rusa… »

Srbija drži ključ stabilnosti na Zapadnom Balkanu

Politika 14.01.2018
Bilo je potrebno da prođe tačno 31 godina pa da jedan japanski premijer ponovo dođe u Beograd. Pre današnje posete Šinza Abea, u našem glavnom gradu je istog datuma ali 1987. boravio jedan od njegovih prethodnika, Jasuhiro Nakasone. Hroničari… »

Vučić: Ugovor s Vansijem mi je kao pesma...

Politika 14.01.2018
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je dogovor o koncesiji za aerodrom Nikola Tesla najbolji primer i dokaz koliko je Srbija drugačija, kao i kolika je razlika između vlasti i opozicije, te ko govori istinu, a ko ne. Vučić je sinoć… »

Nanogvica za navodnog saučesnika u aferi „Sarkozi i Gadafi”

Politika 14.01.2018
U Londonu je uhapšen i uz milionsku kauciju i nanogvicu pušten francuski biznismen koji je deo istrage o navodnom libijskom finansiranju predsedničke kampanje Nikole Sarkozija. Francuski biznismen Aleksandar Đuri, koji se našao u fokusu istrage… »

Snalažljivost na latinskom

Politika 14.01.2018
Građevinski radnik, ali i student prava na Sorboni, pred pariskim sudom briljantno se nagodio da za povredu noge dobija doživotnu rentu. Student prava Radoslav Nedić žurio je ka pariskoj Palati pravde. Našao se pred sudom prvi put u životu, i to u… »