Arhiva » Vesti » Insajder 16.01.2018

Haradinaj: Ako treba, pozvaćemo FBI da rasvetli ubistvo Ivanovića

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je začuđen odlukom Srbije da suspenduje razgovore o normalizaciji odnosa između dve zemlje i da je Kosovo to koje ne bi trebalo da učestvuje u pregovorima.

Insajder utorak, 16. januar 2018.  |  Beta, Kossev

"Iznenađeni smo odlukom Srbije o suspenziji pregovora... Političke izjave imaju težinu, ali je mnogo veća pretnja vest da će se Srbija naoružati raketama koje mogu da stignu do Kosova. To je izjavio načelnik Generalštaba Srbije i to je uznemiravajuće", rekao je Haradinaj na konferenciji za medije posle sastanka Saveta za bezbednost Kosova.

On je dodao da bi to bio dovoljan razlog da kosovska strane ne učestvuje u dijalogu.

"Zbog toga mi ne bismo trebali da učestvujemo u dijalogu", naveo je Haradinaj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije danas je na konferenciji za novinare povodom ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića naveo da je Srbija dobro razumela pretnje predsednika Skupštine Kosova Kadrija Veseljija koga je nazvao "pravim gospodarem Kosova".

"Pravi gospodar na Kosovu nije Tači ili Haradinaj već Kadri Veselji koji govori da se Albanci neće zaustaviti do Niša. Mi smo razumeli te pretnje i dobro smo ih shvatili, kao i ćutanje onih koji su trebali odmah da reaguju. Naš odgovor je da neće stići do Niša, mogu da ga posete kao turisti a da dolaze sa vojskom, to neka zaborave", rekao je Vučić.

Delegacija Beograda danas je napustila pregovore sa Prištinom u Briselu pošto je objavljena vest o ubistvu predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Evropska unija oštro je osudila jutrošnje ubistvo Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici i izrazila saučešeće njegovoj porodici, izjavila je portparolka EU za spoljni politiku i bezbednost Maja Kocijančič. Ona je rekla i da EU "poziva sve strane da pokažu smirenost, da budu uzdržane kako bi vladavina prava i pravda mogle da zauzmu svoje mesto".

Haradinaj: Ubistvo Ivanovića rezultat “spoljnog mešanja”

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je rekao da je ubistvo Olivera Ivanovića rezultat "spoljnog mešanja" i ukoliko bude bilo potrebno, kosovske institucije će radi rasvetljavanja ubistva zatražiti pomoć i od međunarodnih agencija, a posebno od američkog FBI-a.

On je nakon sastanka Saveta za bezbednost Kosova održao konferenciju za medije u Prištini. Iako se, kako je ranije saopšteno, radilo o redovnom sastanku ovog saveta, sazvan je nakon Ivanovićevog ubistva, čim se Savet danas, dodaje se - posebno bavio.

"Mislimo da je zločin na Severu rezultat mešanja van Kosova, nezakonitih mešanja," rekao je kosovski premijer, prenosi Lajmi.

"Uveravam vas da ćemo raditi na rasvetljavanju ovog slučaja. I čim otkrijemo da nam treba pomoć, mi ćemo to i zatražiti. Ali do sada nam nije bila potrebna pomoć. Zapaljen je automobil bez tablica, brzo smo uspeli da dobijemo potrebne informacije za vlasništvo auta, ali ne mogu da dam više detalja," naveo je takođe Haradinaj, prenosi Koha.

Izvor: Beta, Kossev


Objavljeno na sajtu insajder.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.