Arhiva » Vesti » Blic 18.01.2018

Merkel: Potrebna stabilna vlada, računam na socijaldemokrate

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je Nemačkoj potrebna stabilna vlada i da ona računa na to da će se njeni potencijalni koalicioni partneri iz redova socijaldemokrata na stranačkom kongresu tokom vikenda dogovoriti o ulasku u sveobuhvatne koalicione pregovore sa demohrišćanima Merkelove, prenosi Rojters.

Blic četvrtak, 18. januar 2018.  |  Tanjug

Navodi se da je kancelarka na konferenciji za medije u Berlinu navela da računa na to da će socijaldemokrate "doneti odgovornu odluku".

"Ja se u to neću mešati", dodala je Merkelova.

Lideri nemačkih demohrišćana i socijaldemokrata su nakon uvodnih maratonskih pregovora u subotu postigli preliminarni dogovor o formiranju vlade kojim se, pored ostalog, predviđa jačanje EU pre svega kroz saradnju sa Francuskom na jačanju evra, dok se proširenje EU ne pominje eksplicitno.

"Dojče vele" (DW) je iz dokumenta oko kojeg su se usaglasili i izdvojio ključne tacke dogovora, među kojima su: reforma zdravstvenog osiguranja, sistem penzija, poreske stope, pitanje izbeglica, zapošljavanje dodatnih pripadnika policije.

Reforma zdravstvenog osiguranja predviđa da će poslodavci ponovo placati polovinu osiguranja za zaposlene. Kada je reč o penzijama, one će zakonski biti zagarantovane tako da iznose najmanje 48 odsto prosecne plate, što je današnji nivo .

Neće biti povećanja poreskih stopa što je ranije tražio SPD. Građani će za 0,3 odsto bruto-plate manje placati osiguranje za slucaj nezaposlenosti. Solidarni doprinos za istok Nemačke biće smanjen za deset milijardi evra ukupno i to postepeno, do 2021. godine, navodi DW.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.