Arhiva » Vesti » Večernje novosti 18.01.2018

Trampov poker s Kimom

Šef bele kuće optužio Rusiju da krši sankcije protiv Severne Koreje. Bela kuća: što Peking uzme, Moskva daje. Rusija: Optužbe neosnovane

Večernje novosti četvrtak, 18. januar 2018.  |  D. Savić

NAPETOSTI oko nuklearnih pretnji Severne Koreje u četvrtak su dodatno narasle optužbama američkog predsednika Donalda Trampa ne samo na račun režima u Pjongjangu, već i Kremlja. Tramp je za severnokorejskog lidera Kim Džong Una tvrdio da će uskoro biti u stanju da projektilima dugog dometa gađa teritoriju SAD, dok je Rusiju optužio da pomaže Severnoj Koreji, kršeći sankcije UN prema najizolovanijoj državi. Moskva je sve to demantovala.

- Ono što nam Kina pomogne, Rusija to podrije. Drugim rečima, Rusija nadoknađuje Severnoj Koreji ono što Kina uradi - rekao je Tramp.

Pročitajte još: Rusija: Trampove optužbe o pomaganju Severnoj Koreji neosnovane

Šef Bele kuće je zaobišao pitanje da li je počeo bilo kakvu komunikaciju sa severnokorejskim kolegom, što je nedavno nagoveštavao. Primetio je, međutim, da pokušaji pregovora njegovih prethodnika sa Pjongjangom nisu uspeli da obuzdaju nuklearni raketni program Pjongjanga:

- Seo bih sa njim za pregovarački sto, ali nisam siguran da bi to rešilo problem - rekao je Tramp.

ZID S MEKSIKOM "KIKIRIKI" TRAMP je ponovio da će na granici s Meksikom biti izgrađen zid, ali da postoje delovi granice gde ga neće biti, tamo "gde postoje prirodne zaštite poput planina, pustinja, opasnih reka ili vode". On je ponovio da će Meksiko platiti zid koji, uostalom, ima "smešno veliki suficit u trgovini sa SAD od 71 milijarde dolara. Zid od 20 milijardi je 'kikiriki' u odnosu na ono što zarade od SAD"!

Iz ovalnog kabineta u Vašingtonu Tramp je, istovremeno, uputio pohvalu Kini zbog napora na ograničavanju snabdevanja Severne Koreje naftom i ugljem, ali je rekao da bi Peking mogao da učini i više na stezanju obruča oko režima kojem je donedavno pomagao kao glavni saveznik. Dodao je da bi i njegov ruski kolega Vladimir Putin mogao mnogo da učini, ali je primetio da mu se čini da on, umesto toga, samo popunjava prazninu koju su u Severnoj Koreji ostavile dodatne sankcije Pekinga:

Pročitajte još: Tramp: Rusija pomaže Severnoj Koreji, krši sankcije

- Ali, nažalost nemamo mnogo veza sa Rusijom, a u nekim slučajevima je verovatno da ono što Kina uzme, Rusija daje. Tako da krajnji rezultat nije dobar koliko bi mogao biti - primetio je Tramp, aludirajući na skorašnje navode zapadnoevropskih bezbednosnih izvora da ruski tankeri snabdevaju Pjongjang gorivom.

Tramp je pozdravio pregovore između dve Koreje o učešću na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji. On smatra da bi to mogao biti početak rešavanja krize, ali nije odgovorio na pitanje o eventualnom američkom napadu upozorenja protiv Severne Koreje:

- Mi igramo veoma, veoma tešku igru poker, u kojoj ne želite da otkrijete svoje karte - rekao je šef Bele kuće.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson dodao je, pritom, da će američka vojska ostati u Siriji sve do potpunog uništenja Islamske države, ali i da bi se suprotstavila iranskom uticaju, kao i da bi pomogla svrgavanju predsednika Sirije Bašara el Asada.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2019 Netmark d.o.o.