Balkan arhiva vesti 22.01.2018

Rusija ponovno zabranila uvoz jabuka iz BiH

Slobodna Evropa 22.01.2018
Ruska Federacija od danas je ponovo uvela zabranu za uvoz jabuka iz BiH nakon što su utvrđene nepravilnosti u radu jedne kompanije iz Bijeljine kojajabuke prvo uvezla iz Poljske, a zatim ih izvezla u Rusiju. Pošiljku jabuka pratio je fitosanitarni… »

Vučić i Čović o unapređenju odnosa Srbije i BiH

Al Jazeera 22.01.2018
Predsjednik Srbije i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine razgovarali su i o sveukupnim odnosima srpskog i hrvatskog naroda. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine… »

Zapaljena zastava Makedonije u Solunu, reagovalo Skoplje

Vesti online 22.01.2018
Makedonska vlada osudila je "izolovane incidente", posebno paljenje makedonske zastave, što se dogodili tokom protesta povodom novog imena Makedonije. Poručilo je da će zvanično Skoplje nastaviti iskreno da gradi poverenje sa Grčkom. U saopštenju… »

Radnici Železare Zenica počeli štrajk glađu

N1 Info 22.01.2018
Radnici Železare Zenica počeli su štrajk glađu, pošto u petak nisu uspeli da o svojim problemima razgovaraju sa predstavnicima Vlade Federacije BiH i generalnim direktorom “Arcelor Mital-a” Biju Nairom. Železara u Zenici je od prošle sedmice… »

Grčki nedeljnik podelio Makedoniju na četiri dela

RTV 22.01.2018
ATINA - Grčki nedeljnik "Elefteri ORA", blizak Grčkoj pravoslavnoj crkvi i desničarskim ekstremistima, objavio je u najnovijem broju od 21. januara, mapu podeljene Makedonije između Albanije, Grčke, Srbije i Bugarske, preneo je portal Antipress na… »

Užas u foči: Tri mladića strpala tinejdžera u kola i tukla ga dva sata

Kurir 22.01.2018
M.B. (1999) iz Foče je prijavio da su ga od 1.30 do 3.30 časova V.N.(1994), M.G. (1996) i D.M. (1996) iz Foče maltretirali i naneli mu telesne povrede. O događaju je obavešten dežurni okružni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Trebinje koji se… »

Strategija EK-a: Ulazak u Uniju znači napraviti izbor

Al Jazeera 22.01.2018
Strategija naglašava da je regija dio Evrope i da narodi regije i Evropske unije dijele isto naslijeđe i historiju. Nacrt strategije proširenja na Zapadni Balkan, prema kome bi Srbija i Crna Gora mogle postati članice 2025. godine, a u koji je Tanjug… »

"Srbi su izmislili 'Danak u krvi', Mehmed-paša Sokolović je bio Bošnjak!"

Vesti online 22.01.2018
Predsednik Skupštine opštine Višegrad i član Glavnog odbora SDA Bilal Memišević tvrdi da su srpski istoričari izmislili danak u krvi te da najčuveniji "poturčenjak" s ovih prostora Mehmed-paša Sokolović vuče poreklo iz muslimanske porodice… »

Jednu nesreću preživeo na kopu, druga bila kobna: Iza nastradalog radnika iz Ilijaša ostalo troje maloletne dece

Blic 22.01.2018
Tridesetsedmogodišnji Selvedin Omerović iz visočkog naselja Kraljevac, koji je juče nastradao na takozvanom divljem kopu u krugu ilijaške Železare, kada se na njega obrušila veća količina zemlje i drugog materijala, preminuo je usled teških… »

Čavara: Bošnjačka politika tera Srbe na otcepljenje, a Hrvate da teže trećem entitetu

Blic 22.01.2018
Predsednik FBiH Marinko Čavara rekao je da se u BiH došlo u situaciju da se ide u smeru stvaranja unitarne države, što Srbe tera na otcepljenje, a Hrvate da teže trećem entitetu. U intervjuu za Večernji list naveo je da je potrebna izmena Izbornog… »