Arhiva » Vesti » Danas 13.02.2018

Borba za drugačiji pristup politici, a ne za cenzus

Šta spaja Ne da(vi)mo Beograd i LDP osim otvorenog i demokratskog Beograda Imao sam potrebu da na tekst „Patkica i NVO liberali“ odgovorim iz više razloga, a pre svega kako bih razjasnio sopstvene pozicije kada su neke od načetih tema po sredi.

Danas utorak, 13. februar 2018.  |  Piše: Naim Leo Beširi

Za sam početak moram da napomenem da se i Patkica i naša lista ne bore međusobno i ne bore se za cenzus već se bore za jedan drugačiji pristup politici. Istina, naš pristup nije identičan, ali po onome što znam, i jedni i drugi želimo drugačiji način vođenja politike u Beogradu.

Jedna stvar koju kandidati na listama Liberalno-demokratske partije i Ne da(vi)mo Beograd dele je da smo se svi kandidovali zato što se zalažemo za ideje u koje verujemo. Među nama postoje ozbiljne ideološke razlike, što je sasvim prirodno i prihvatljivo. Iako su nam naizgled ciljevi identični: otvoren i demokratski Beograd koji se temelji na vrednostima slobode, ljudskih prava i solidarnosti, reforme koje predlažemo zasnovane su na različitim postulatima liberalnih i socijalističko do anarhističkih teorija, što nas bitno razdvaja. Od mene, a verujem i od drugih sa naše liste, nećete zbog toga čuti uvrede na račun Ksenije i Dobrice, a to ne očekujem ni od njih. Zato jesmo različiti od onoga što je prosek i navika političkog života u Beogradu i Srbiji.

Moja karijera, i moj ceo život obeleženi su aktivizmom i, u nekom obliku, političkim delovanjem. Ne, ja sebe ne smatram društvenom avangardom, i ne mislim da smo bolji i vredniji od ostalih građana i građanki. Od mene, ili od prijatelja sa naše liste, nikada niste mogli da čujete da je politika nešto prevaziđeno. Baš naprotiv, mi smo ti koji su godinama govorili o učešću u političkom životu, koji su u svakoj kampanji sprovodili aktivnosti kojima smo pozivali mlade da glasaju. Politika jeste prljava, ali svrha postojanja političkih partija je da dođu na vlast i da se što duže zadrže sprovodeći u delo svoje ideje, dok se društvene promene sprovode u institucijama, ponovo od strane političkih opcija. Zato smo uvek govorili da treba učestvovati. Konačno, mi smo se sami na taj korak odlučili uprkos svemu što to nosi sa sobom.

Naš cilj u kampanji svakako jeste da se uđe u institucije i u njima predstavljaju građani. Cilj nam je i da građani upoznaju nas i naše ideje. Izbori služe upravo tome, a ne da se postane deo nekakve političke strukture, naročito ne ovakve kakvu sada imamo. Svako ko kaže da mu cilj učešća na izborima nije osvajanje glasova, ulazak u parlament, ne govori istinu. Ali potpuno je tačno da su naše poruke važne na dubljem nivou. Tu je još jedna dodirna tačka Ksenije i Dobrice i Anite i mene. Oni su, koliko god to bilo nepopularno, na protestima koje su organizovali govorili i o LGBT pravima i o militarizaciji društva. Mi nikada nismo odustali od osnovnih vrednosti, i oko njih nećemo praviti kompromise. To nas razlikuje od svih onih političkih opcija koje će zarad par glasova više, ako treba, pogaziti prava ostalih građana. Ako treba da biramo da li ćemo ostati ispod cenzusa ili prećutati fašizam na ulicama Beograda ili kršenja prava naših LGBT prijatelja, izbor je jasan i svima već dobro poznat.

Na kraju, kada sam razjasnio naše pozicije i to kako ja vidim politiku, moram da izdvojim činjenicu da nova lica nisu samo „mlada i lepa“ nego mnogo više od toga. Mi stojimo iza ideje koju delimo, iza vrednosti koje su nam važne, između ostalih i, sloboda, ljudska prava, demokratija, jednakost i vladavina prava. Rešenja o kojima govorimo u ovoj kampanji su produkt toga. Na kraju krajeva, ne bežimo od odgovora građana na pitanje da li bi nam poverili na čuvanje nešto vredno kao što je vredan grad Beograd. Verujemo da je Beograd vredan koliko vrede njegovi ljudi, a ne zgrade i ulice, i vreme je da nova lica daju novu nadu da politika ne mora da bude bljak.

Autor je direktor Instituta za evropske poslove i kandidat LDP za beogradskog odbornika


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2019 Netmark d.o.o.