Arhiva » Vesti » Politika 13.02.2018

Vučić: Ne očekujte da se dodvoravam i ponižavam

Kod vas je mera podrške i poštovanja i ljubavi prema nekom direktno proporcionalna meri poniznosti koju bi prema vama trebalo da pokaže, rekao je predsednik novinarima u Vrginmostu

Politika utorak, 13. februar 2018.  |  M. Pešić i agencije

Želim da s ponosom nosite svoje srpsko ime, da se nikog ne stidite, nikog ne bojite i da imate pravo da kažete šta očekujete i od Srbije i od Hrvatske, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić Srbima sa kojima se sastao u Vrginmostu. Drugog dana posete Hrvatskoj Vučić je izjavio da je Srbija spremna da sve ono što traži za srpske građane u Hrvatskoj obezbedi Hrvatima, kao i drugim manjinskim zajednicama u Srbiji, i više od reciprociteta, kako je rekao. „Iste muke tište i srpske i hrvatske domaćine, važno je da razgovaramo i zajedno rešavamo te probleme”, istakao je predsednik Srbije.

Posle posete Vrginmostu, gde ga je oko 200 Srba u Domu kulture dočekalo aplauzom, Aleksandar Vučić je zajedno sa svojim domaćinom Kolindom Grabar Kitarović učestvovao u radu Velike skupštine Srpskog nacionalnog veća u zagrebačkoj dvorani „Vatroslav Lisinski”. Sumirajući posetu, koja je oštro polarizovala hrvatsku političku javnost, predsednik Srbije je poručio da je ona od izuzetnog značaja i da postoje oblasti u kojima će se u kratkom vremenskom periodu postići značajni rezultati.

(Foto Tanjug/Dimitrije Gol)

„Došao sam u Hrvatsku zato da bi se napravili bolji odnosi između Hrvata i Srba, ne odnosi u kojima neko nekog ponižava i pobeđuje, nego odnosi saradnje, u kojima bi Srbi u Hrvatskoj mogli biti mirniji i sigurniji u svoju budućnost”, rekao je Vučić, prenosi Beta.

Dodao je da ne razume one koji napadaju hrvatsku predsednicu i ponovio da „uprkos različitim pogledima na prošlost ne postoje nikakve velike razlike u interesima Srba i Hrvata oko budućnosti”. „Mislim da imamo zajedničke, gotovo iste probleme i da ih možemo mnogo lakše rešavati ako to činimo zajedno, ne samo u Hrvatskoj i u Srbiji, nego u celom regionu”, rekao je Vučić.

Najavio je i da će uskoro uputiti poziv hrvatskoj predsednici da poseti Srbiju, i da će do tada, pre njene posete, već biti i opipljivih rezultata onoga što je dogovarano. Vučić je Srbima u Vrginmostu poručio da ne dolazi da se junači i izgovara velike reči: „Meni bi to bilo lako, ali ja se vraćam u Beograd, a vi ostajete ovde i zato hoću da budem odgovoran prema vama.”

Predsednik Srbije je u Vrginmostu obišao osnovnu školu, kojoj je poklonio deset kompjutera, a u Podgorju je posetio i porodicu Predraga Lapčevića sa troje dece. Kako prenose agencije, istakao je da su to jedina deca u mestu, kao i da se u školi „Gvozd” takođe smanjuje broj mališana. „Treba da bude više dece”, primetio je Vučić. Predsednik Srbije poručio je Srbima u Hrvatskoj da se ne osvrću na uvrede da su četnici.

(Foto Tanjug/Dimitrije Gol)

U obraćanju novinarima nakon sastanka sa Srbima u Vrginmostu reagovao je na konstataciju da su Srbi u hrvatskim medijima i javnosti nazivani četnicima, a Vrginmost centrom četnika. Naglasio je da oni treba da žive normalno po svome, da grade dobre odnose sa komšijama Hrvatima, da ne pokazuju bilo kakvu nervozu i da gledaju kako da sebi obezbede više posla. Upitan šta očekuje od predsednice Hrvatske povodom pitanja poboljšanja položaja Srba, Vučić je kazao da je razgovor koji je vodio sa njom bio važan i da veruje da će ona ostvariti dobar rezultat za pripadnike hrvatske manjine u Srbiji, što će značiti ostvarenje više prava Srba u Hrvatskoj i da će dobiti veću pažnju.

„To su konkretni rezultati koje ćemo postići i biće najvidljiviji”, naglasio je predsednik, prenosi Tanjug. Rekao je da veruje u dobre stvari u budućnosti, u više poštovanja, razumevanja, kao i da se nada manjem ispoljavanju emocija. Vučić je na kraju zahvalio hrvatskoj državi na odlično organizovanoj poseti, kao i Srbima na odličnom dočeku.

Poniznost nije mera poštovanja, neću se dodvoravati

Poniznost nije mera poštovanja, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić delu hrvatskih novinara i dodao da od njega ne treba da očekuju da se dodvorava i ponižava niti da pristane na ponižavanje Srbije. Vučić je to rekao u razgovoru sa novinarima u Vrginmostu, u kojem su novinari hrvatskog ogranka N1 televizije i televizije Nova insistirali na njegovom govoru u Glini, pitavši da li će se ograditi od tog govora. „Ono što vi ne razumete to je da su naša viđenja onoga što je bilo ’95. godine potpuno različita”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug, u nastojanju da objasni da potpuno različit pogled Srba i Hrvata na prošlost ne sme da bude razlog da ne razgovaraju o budućnosti.

„Kod vas je mera podrške i poštovanja i ljubavi prema nekom direktno proporcionalna meri poniznosti koju bi prema vama trebalo da pokaže”, rekao je Vučić i dodao: „Takvu vrstu poniznosti, straha i potrebe da vam se dodvoravam nikada nećete videti”, kazao je Vučić. Dodao je da je jedini teritorijalni spor dve zemlje pitanje granice na Dunavu. Kazao je da je bio učtiv, odgovoran i ozbiljan, kao i da na uvrede nije odgovarao uvredama i teškim rečima.

(Foto Tanjug/Dimitrije Gol)

Beograd će stipendirati 25 dece iz Vrginmosta

Predsednik Srbije je u Vrginmostu obećao da će Srbija obezbediti stipendije za 20-25 mladih, đaka odlikaša, iz srpskih socijalno ugroženih porodica. Vučić je u razgovoru sa meštanima, Srbima iz Vrginmosta i okolnih sela, gde živi oko 700 srpskih porodica, razgovarao o njihovim problemima i obećao da će Srbija pomoći i dati stipendije za 20 do 25 dece, što će iznositi više od 20.000 evra na godišnjem nivou.

Pomoć fudbalskom klubu i veća zastupljenost Srba u policiji

Jedan od Srba sa kojima u Vrginmostu razgovarao Aleksandar Vučić zamolio je za pomoć fudbalskom klubu u Vojniću. Zamolio je da se pomogne klubu tako što će se obezbediti vozilo za igrače i pomoći obnova lokalnog stadiona na Petrovoj gori. Klub je inače obnovljen 2006. godine i teško se finansira. Konkurentski tim im je klub iz Petrove gore. „Ako vam je to najveći problem, to ćemo da pomognemo. To je sitnica, svakako ćemo da pomognemo”, rekao je Vučić. Predsednik kluba je iskoristio priliku i da predsednika Srbije, osvedočenog „zvezdaša”, „pecne” na račun rivaliteta Crvene zvezde i Partizana. „Bilo bi bolje da ste navijač ’Partizana’, koliko vidim, piše u novinama, navijate za „Crvenu zvezdu”, rekao je.

S druge strane, za Jovana Vučelića, rođenog u Karlovcu, jedno od ključnih pitanja je struktura MUP-a, odnosno zastupljenost Srba. Kako kaže, dominiraju pitanja zašto Srbi nemaju zamenika načelnika, zašto ih nema više među policajcima i dodaje da ima straha među srpskim građanima. Vučić je odgovorio da je to bila jedna od tema razgovora sa premijerom Andrejom Plenkovićem i podsetio da su u karlovačkoj županiji jedan odsto policajaca Srbi. „To je teško pitanje i potrebno je vreme i poverenje, više nego u bilo čemu drugom”, rekao je predsednik.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.