Arhiva » Vesti » RTV 13.02.2018

"Region počiva na miru između srpskog i hrvatskog naroda"

RTV utorak, 13. februar 2018.  |  Tanjug
RTV: "Region počiva na miru između srpskog i hrvatskog naroda"

Vučić je svoje obraćanje počeo zahvalnosti Srbima u Hrvatskoj na očuvanju svojih ognjišta, porodica, svog srpskog imena i prezimena.

"Iako smo svesni stradalničkog pečata srpskog naroda u Hrvatskoj trebalo bi predstaviti bolju i lepšu stranu modernog identiteta. Svi treba da se ponosimo ćiriličnim pismom, manastirima i crkvama. Pisci kao što je Petar Preradović, dali su veliki doprinos i hrvatskoj i srpskoj književnosti. O doprinosu Nikole Tesle našim narodima ne treba ni da govorimo. Hrvatska i Srbija treba da čuvaju identitet Srba u Hrvatskoj, kao i mi u Srbiji da čuvamo identitet Hrvata", istakao je Vučić.

Položaj Srba se nije promenio u proteklih pet godina

Prava i položaj Srba u Hrvatskoj 2018. nažalost nisu se bitnije promenili od vremena održavanja Druge velike skupštine Srpskog nacionalnog veća (SNV) 2013, ocenjeno je večeras u izjavi Velike skupštine SNV.

Sporost, odlaganje, pa i zanemarivanje u ostvarivanju prava za koje su odgovorne državne institucije obeležile su prethodnih pet godina. Zbog toga položaj Srba u Hrvatskoj nije unapređen nego je u nizu aspekata i unazađen, ocenjeno je u dokumentu koji je pročitan na kraju Velike skupštine.

To posebno važi za nivo tolerancije i celog seta prava koja su se počela ostvarivati za vreme ulaska u EU.

Ona prava koja su obnovljena neretko su predmet novih osporavanja. Položaj koji je osiguran međunarodnim sporazumima, kao što je Erdutski sporazum, Pismo namere, Ustav i ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i posebni zakoni, takođe se nastoje narušiti.

Zato nam i u narednom razdoblju predstoji borba za neostvarena prava i za očuvanje onih koja su ostvarena.

To bismo trebalo da delimo sa svim demokratskim organizacijama, jer je to ujedno i borba za demokratsku Hrvatsku.

U izjavi se navode i 13 tačaka na koje će biti fokus u narednom četvorogodišnjem periodu.

To su borba za toleranciju, nediskriminaciju i posebno borba protiv govora mržnje, rad na osiguravanju nesmetanog povratka izbeglica, a u Srbiji ih još ima 19.000 registrovanih, zatim na zaštiti prava na obnovu u ratu razorenih i uništenih kuća, stambeno zbrinjavanje za one koji su ostali bez stanarskih prava, imovinu i penziono pravo.

Jeda od tačaka tiče se i utvrđivanja sudbine nestalih i ubijenih Srba, njihove identifikacije i obeležavanje mesta stradanja.

U izjavi se ističe da su predstavnici vlasti u više navrata obećavali suđenja za ratne zločine počinjenje nad Srbima za vreme rata, a posebno tokom Bljeska i Oluje, a SNV traži, kao i ranije, da se obećanja ispune.

U centru pažnje treba da bude i razvoj povratničkih sredina, obnova komunalne i socijalne infrastrukture, što su pretpostavke ravnopravnosti i normalnog života Srba.

Konstatuje se da su Srbi i sada nedovoljno zastupljeni u državnim i javnim službama, zbog čega se očekuje i traži od vlade i ostalih nadležnih institucija da zaustave taj trend.

Očekuje se takođe dosledno sprovođenje garantovanih prava na jezik, pismo i obrazovanje pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj, kao i nesmetanu upotrebu jezika i pisma.

Kako se navodi, medijske institucije srpske zajednice u Hrvatskoj treba da budu višestruko unapređene, a obnova kulturne baštine, kako crkvene, tako i svetovne posebno je ona koja podseća na genocid počinjen nad Srbima u NDH treba da bude nastavljena.

U izjavi se takođe konstatuje da dosadašnja praksa ostvarivanja biračkog prava pripadnika nacionalnih manjina, posebno Srba nije bilo u skladu sa Ustavom, jer se narušava tajnost birackog postupka i sprovodi segregacija na biračkim mestima.

Očekuje se da se donesu propisi koji će omogućiti slobodno ostvarivanje tog prava.

Pravo na istoriju, kao deo nacionalne istorije Hrvatske Srbima treba da bude vraćeno i vidljivo u obrazovanju, medijima, politici sećanja i muzejima, ističe se u izjavi.

Institucije srpske zajednice, posebno SNV i Zajedničkog veća opština (ZVO) moraju dobiti status manjinskih samouprava.

Takođe se konstatuje da je za SNV i sve druge organizacije Srba u Hrvatskoj od ogromne važnosti trajno unapređivanje odnosa između Hrvatske i Srbije i evropska integracija zemalja sa prostora bivše Jugoslavije posebno Srbije.

Velika skupština SNV očekuje da će Vlada Hrvatske i državne institucije aktivno i teško sarađivati na realizaciji ciljeva iz izjave sa SNV-om, izabranim predstavnicima Srba i njihovim organizacijama.

Rekao je da su on i njegova hrvatska koleginica ušli u težak i veliki posao koji je malo ko razumeo, a i malo ko je želeo da napravimo bolje odnose, malo ko bi da gleda u budućnost.

"Zahvalan sam što je predsednica Grabar-Kitarović uputila poziv u vreme kada je najlakše bilo napadati Srbiju, i u Beogradu na isti način odgovarati", naglasio je on najavivši da će hrvatska predsednica veoma brzo dobiti poziv da poseti Srbiju.

"Ona će moći da pokaže hrvatskoj javnosti i narodu rezultate svog poziva meni, šta je sve još urađeno za pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji. Postaraćemo se da dobiju Lektorat koji su tražili, da imaju svoje predstavnike u opštinama i pokrajinskoj administraciji, kao i većem predstavljanju u Beogradu, vladi i na svakom mestu. Nećemo to kriti od srpske javnosti. Njihov bolji život značiće veću sigurnost za sve vas ovde u Hrvatskoj", poručio je Vučić.

"Obećavam da ćemo mi u Srbiji čuti glas i Hrvata i Hrvatske i daćemo sve od sebe da razumemo njihove potrebe i želje, ali ćemo gledati koliko god možemo ne ugrožavajući njihove interese da pomognemo Srbima u Hrvatskoj i na drugim mestima da bi sačuvali identitet, jezik i ćirilično pismo", dodao je on.

Treba, prema njegovim rečima, da se ugledamo na Nemce i Francuze, ali i mnoge druge narode sveta koji su razumeli da je budućnost uvek preča od prošlosti.

"Srbija i Hrvatska su prešle težak put u protekle tri decenije. Kako god i na koji način razmišljali naš cilj mora biti da brišemo granice i barijere između nas. Moramo da razmišljamo za budućnost celog regiona, da obrišemo barijere i stremimo istom cilju, danas je to EU, a pre svega su to mir i stabilnost koje moramo da očuvamo po svaku cenu, kao i više želje da se čuje druga strana", objasnio je on.

Vučić je istakao da "dva monologa ne čine dijalog" i da treba razgovarati kako bi rešili pitanja nestalih, probleme sa razmenom kulturnih dobara, granice na Dunavu pre svega, da unapredimo prava Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

Treba vratiti dostojanstven život povratnicima, kazniti zločince prema civilima, otvoriti tajne spiskove optuženih za ratne zločine kako bi se otklonio strah da se vrate u svoje zavičaje, poručio je dodajući da su neophodni, više nego ikada dijalog i razgovor.

"Za mene je ova poseta, sem tih pomalo teških trenutaka na koje sam navikao, bila dobra. Rekao sam da 100 dana nećete čuti od srpskih državnih funkcionera nijednu ružnu reč", rekao je ukazujući da se to ne odnosi na one u Beogradu koji su rekli da je ponizio Srbiju svojom posetom, jer svaki građanin Srbije koji voli Srbe u Hrvatskoj i svoj narod je ponosan na ova dva dana.

Pozvao je Srbe da čuvaju srpski identitet, štite svoje porodice i brinu o svojoj budućnosti, a time i o srpskoj budućnosti.

"Vaš opstanak ovde znači i naš opstanak jer pokazuje svetlost kako moramo da poštujemo svoj narod, koliko moramo da se borimo za ćirilično pismo, jezik i narod. Borićemo se mirno, vašom hrabrošću i ljubavlju koju imate prema Srbiji o poštovanjem prema Hrvatskoj", naglasio je on.

Predsednik Srbije je rekao da je u svemu što je radio danas vodio računa o svakoj reči, jer će se vratiti u Beograd, a politika koju vodi je da pomognemo Srbima u Hrvatskoj da sa komšijama Hrvatima mogu da žive lepo, grade zajedničku budućnost, da razmišljaju bez straha.

"A bez straha je ako budemo gradili politiku za bolji život Hrvata u Srbiji koji će čini mi se želeti da vama uzvrate na isti način u Hrvatskoj", kazao je on.

Pupovac: Da loša prošlost ne upravlja našim životima

Pupovac je poručio da odnosi dve zemlje ne smeju biti taoci loše prošlosti i da je u budućnosti ključan dijalog koji ničim ne sme biti pokvaren.

Pupovac je istakao da je velika čast što su predsednici Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović, danas na Skupštini.

Kako kaže, zbog svega što su činili juče i prethodnih dana, meseci i što smeraju da čine Vučić i Grabar Kitarović zavređuju poštovanje i neupitnu podršku Skupštine.

Najvažniji je život sa osećajem za slobodu, zajedništva sa prvim susedima, sa onima sa kojima radimo, srećemo u školi, podvukao je i poručio "ako imamo to imaćemo sve drugo".

Taj duh Srbe nikada nije napuštao pa ne treba ni danas, kazao je Pupovac navodeći da je to ono zašto smo se danas okupili i zašto cenimo napore gostiju da svako u Srbiji i u Hravtskoj ima taj osećaj, a da animoziteti prerastaju u saradnju.

Kako kaže, ljudi iz naših zemalja odlaze ne samo zbog teškog života već i zbog loše atmosfere.

To nije kritika nego briga i obaveza, naznačio je uz ocenu da svi treba da učinimo da u atmosferi u Hrvatskoj nema mesta za govor mržnje i netoleranciju.

"To iscrpljuje nas, našu zemlju i odnose naše domovine Hrvatske i naših matičnih zemalja. Neophodan nam je dijalog. Svako ko ne podržava ovaj dijalog i napore da se dođe do rešenja otvorenih pitanja i da se gradi zajednička budućnost - za nas, za ovo Veće, ne rade u najboljem interesu svoje zemlje ni susednih zemalja", poručio je Pupovac..

Pupovac je Vučiću i Grabar Kitarović poručio:

"Vas doživljavamo kao podršku onome što mi podržavamo kod vas, a to je dijalog bez opstrukcija i želimo da pokažemo koliko želimo da se on nastavi i da ga uprkos pokušajima ne pokvarimo."

Kitarović na SNV - Hrvatska je vaša domovina

Hrvatska je vaša domovina poručila je večeras predsednica Hrvatske u obraćanju na Velikoj skupštini Srpskog nacionalnog vijeća u Zagrebu.

"Drago mi je što vas mogu pozdraviti večeras ovde kao vaša predsednica" počela je svoje obraćanje predsednica Hrvatske.

Kako je rekla iako se o prošlosti ne možemo u svemu složiti "uvjereni smo kako je došlo vreme u kojem možemo delovati sa mudrošću, razboritošću, a ne strastima".

"Držim da kao odgovorni državnici imamo zadatak učiniti iskorake koje će našim narodima i svim građanima i Hrvatske i Srbije otvoriti perspektivu bolje budućnosti uputila sam predsedniku Vučiću poziv da poseti Hrvatsku i zahvaljujem mu što je ova dva dana proveo ovde u Hrvatskoj", rekla je Grabar Kitarović.

Izrazila je zajedničko uverenje da bez obzira na razlike imamo dužnost da postavimo osnove trajnog dijaloga i saradnje koji neće moći da poremete povremeni incidenti.

"To je u interesu naših bilateralnih odnosa ali i regiona", kazala je predsednica Hrvatske, te dodala da je Hrvatska članica EU i NATO, a članstvo Srbije u EU je i hrvatski interes.

Istina, kako je rekla, postoje otvorena pitanja u pristupnom procesu Srbije, ali koja dve zemlje mogu i treba da reše bez spoljnih uplitanja.

"Zato treba proširivati oblasti i saradnje, a to je značajnim delom u rukama manjina", primetila je i dodala da je Hrvatska radila na više načina na unapređenju položaja srpske manjine i povratka.

Kitarović je dodala da u rešavanju problema nema manjinske i većinske politike nego samo državne, dodajući da u Hrvatskoj niko ne sme da bude građanin drugog reda.

"Poruka iza koje čvrsto stojim i što je danas zajednička poruka svim Srbima u Hrvatskoj: Hrvatska je vaša domovina", zaključila je Grabar Kitarović.

Bandić: Budimo realni - ovo je dobar početak

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić istakao je da su dobri odnosi između Srbije i Hrvatske potrebni za budućnost na balkanskoj vetrometini i zahvalio se predsednici Hrvatske i predsedniku Srbije na početku interkulturalnog dijaloga.

Bandić je naglasio da je prva poseta predsednika Srbije "nakon krvavih 27 godina, veoma bitna, jer je to dobar početak".

"Budimo realni i odgovorni - ovo je dobar početak. Hvala predsednici Hrvatske i predsedniku Srbije na doprinosu u ostvarenju prava srpske nacionalne manjine, kao i prava svih nacionalnih manjina u Zagrebu i Hrvatskoj", naglasio je on.

"Na prošlost treba gledati ponizno, a na budućnost hrabro", poručio je Bandić dodajući da skup pruža mogućnost da gledamo u budućnost i pored tereta prošlosti.

Nove generacije od nas, kako ističe, traže ozbiljnosti i trezvenu odgovornost, jer im se mora ostaviti bolji svet nego što smo ga zatekli.

Porfirije: Svađali smo se i mirili, treba da budemo braća

Mitropolit Porfirije izrazio je zadovoljstvo što je Aleksandar Vučić smogao snage i hrabrosti i pored neprijatnog ambijenta, i sa ove i sa one strane granice, da prihvati poziv Kolinde Grabar Kitarović i dođe u Zagreb i Hrvatsku.

"Srbi i Hrvati su upućeni jedni na druge. Svađali su se, ali su se i mirili, jer jesu i treba da budu braća", rekao je Porfirije na Trećoj Velikoj skupštini Srpskog nacionalnog veća (SNV) u Zagrebu.

"Siguran sam da i ovaj susret dva predsednika zaista jeste jedna banja", rekao je Porfirije uporedivši susret Vučića i Grabar Kitarović sa stavom Šopenhauera da su susreti - banje.

"Rezultati i efekti boravka u banji pokazuju se tek naknadno. Sad ima mnogo onih koji bi parazitski hteli da umanje značaj susreta i možda se čini da nije moralo do njega doći jer će efekti biti nepovoljni. Ali susret koji se desio jeste banja koja će rezultate tek pokazati", poručio je on.

Zbog toga im se zahvalio u ime svih Srba i svih pravoslavnih koji žive u Hrvatskoj.

Skloni smo da krivimo uvek druge, ističe on i pita šta smo sebi učinili, da li se osećamo kao zajednica.

"Ako imamo svest o tome ko smo i šta smo ona pre svega među nama postoji solidarnost. Da li je onda moguće da na sat od Zagreba žive Srbi kao da su u Africi", pitao je Porfirije i dodao da je važno da pođemo od sebe, da li smo učinili sve što možemo da očuvamo svoj identitet.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.