Arhiva » Vesti » RTS 13.02.2018

Ljubljanski "Dnevnik": Čudo – srpske zastave usred Zagreba

Uzimajući u obzir nizak nivo hrvatsko-srpskih odnosa u poslednjih 20 godina, poseta Hrvatskoj predsednika Srbije Aleksandra Vučića daje nadu da bi stvari mogle da se promene, ali će to biti teško, piše ljubljanski list "Dnevnik".

RTS utorak, 13. februar 2018.
RTS: Ljubljanski "Dnevnik": Čudo – srpske zastave usred Zagreba

Kako prenosi STA, u tekstu pod nazivom "Čudo – srpske zastave usred Zagreba" Dnevnik navodi se da "brzi odgovor Vučića na neočekivani poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović nudi nadu da bi dve zemlje mogle da pronađu mudrosti i snage da započnu rešavanje problema".

"Ipak, ovo će biti težak zadatak, imajući u vidu da veliki deo javnosti u Hrvatskoj i Srbiji nije bilo naklonjen ovom sastanku. Hrvatska se plaši da će se srpski političari pretvarati da su dobri susedi dokle god je to potrebno Beogradu zarad ulaska u EU. Srbija se plaši da će je hrvatski političari ucenjivati tokom pokušaja rešavanja osetljivih pitanja, poput granice na reci Dunav", navodi se u članku.

STA prenosi da u tekstu piše da je "ono čega se mnogi u Zagrebu istinski boje Vučićev pragmatizam, koji je ponekad bez ikakvih kritika hvaljen na Zapadu".

"Ali, situacija traži najmanje još toliko pragmatizma koliko iskazuje Vučić, ali to neće biti lako u Hrvatskoj. Pošto ima takvog suseda, Grabar Kitarovićeva je shvatila da bi trebalo barem privremeno glumiti neznanje kada se radi o prošlosti. Ona smatra politički pametnijom opcijom da je nazovu izdajnicom, nego da nastavi sa politikom osećanja uvređenosti, što ne prolazi dobro u Briselu".

Navodi se da se predsednica Hrvatske "u više navrata samostalno angažovala po unutrašnjim i spoljnim pitanjima, uključujući i poziv Vučiću, time terajući vladu da se konačno suoči sa pitanjem odnosa sa Srbijom".

"Možda se ovog puta proces neće zaustaviti nakon nailaska na prvu prepreku", zaključuje Dnevnik.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.