Arhiva » Vesti » Studio B 13.02.2018

Hrvatski mediji zapanjeni Vučićevim potezom

U hrvatskim medijima dominantna tema i dalje je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali je histeriju i mržnju zamenila zapanjenost potezom srpskog predsednika koji je pokazao dokumente o nestalim Srbima. Mediji u Hrvatskoj to ocenjuju kao šamar i bacanje na kolena hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Studio B utorak, 13. februar 2018.

I drugog dana zvanične posete predesdnika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj u centru pažnje su hrvatski mediji,koji različito ocenjuju susret zvaničnika dveju zemalja. Neki od naslova hrvatskih medija navode da je rezultat razgovora dvoje zvaničnika ostvaren na simboličnom nivou, dok drugi pišu da je dokumentacijom o nestalim Srbima a ne Hrvatima Vučić porazio svoju koleginicu „do kolena“.

Hrvatski portal „Dnevno“ smelost srpskog predsednika da na pitanje o nestalim Hrvatima odgovori „ šah-mat“ potezom prvi pokazujući dokumenta o nestalim Srbima na koje odgovor treba da da Hrvatska, komentariše kao potez veštog i iskusnog političara.

Hrvatski portal ističe da je predsednica Kolinda Grabar- Kitarović koja se sa predsednikom Vučićem fotografisala pored gomile dokumenata o nestalim Srbima bila poprilično zbunjena a posebno kada je srpski predsednik rekao „Imamo mi toga još“.

Na pitanje predsedniku Srbije hoće li hrvatskoj strani dati podatke o odbrani Vukovara budući da se u njima nalazi ključ za otkrivanje sudbine nestalih Hrvata, hrvatski portal dalje navod, da je srpski predsednik rekao da neće reći šta očekuje od Lore i očekuje li isti tretman za Srbe kada je reč o suđenju za ratne zločine, ali da će Srbija učiniti sve što može da pomogne i da smatra da će biti pomaka.

Kako navodi portal „Dnevno“ srpski predsednik je poručio da nema problema da kaže ako je počinjen zločin i ako su ubijeni Hrvata ali da se nada da tako misli i Hrvatska strana.

Ovakvim stavom predsednika Vučića se, suprotno od očekivanja velikog dela hrvatske javnosti, umesto da hrvatska diplomatija iskoristi priliku i „pritisne“ Vučića da otkrije podatke o sudbini hrvastkih žrtava dogodilo suprotno, a srpski predsednik je poentirao.

Kako portal dalje novodi, spretni srpski predsednik je pokazivanjem silne dokumentacije koju je doneo na uvid celoj hrvatskoj javnosti pokazao svu svoju drskost i do kolena porazio hrvatsku predsednicu .

Hrvatski list „ Dnevnik“ navodi da je predsednik Vučić na pitanje da li ga opterećuje njegov govor iz Gline 1995. godine i da li je Glina dans hrvatska odgovorio oštro, istakavši da je čuo bezbroj istih pitanja i juče, i da je za njega interesanto da je mera hrvatske podrške i poštovanja jednako proporcionalna poniznosti koju očekuju od nekoga ko bi došao kod njih.

Hrvatski Dnevnik dalje navodi da je Vućić poručio da takvu vrstu poniznosti, straha ili potrebe da im se dodvorava sa njegove strane nikada neće videti. Ta mera poniženja i poniznosti koju očekujete od svakog iz Srbije da bi mogao da razgovara sa nekim iz Hrvatske je pogrešan put, istakao je predsednik Vučić, a prenosi Dnevnik.

U daljem tekstu se navodi da je srpski predsednik rekao da je veoma srećan jer ni jedan hrvatski predsednik ili premijer sa kojim se niko u Srbiji ne slaže takvu vrstu hajke sa kojom se on susreće nikada neće doživeti u Srbiji.

Vučić je, navodi dalje list, poručio da smatra da je bio veoma pristojan, učtiv i odgovoran i da na uvrede i neistine o sebi nije odgovarao uvredama i klevetama.

Dnevnik dodaje da je srpski predsednik poručio hrvatskim medijima da dve zemlje imaju različite poglede na ono što se dogodilo pre 23 ili 28 godina i da je za Hrvatsku Oluja praznik, a za Srbiju dan tuge. U daljem tekstu se ističe, da je Vučić rekao da nije došao da traži ničije izvinjenje jer su tokom rata sve kuće Vučića u selu Čipuljući spaljenje već da je došao da razgovara o budućnosti dve zemlje.

Hrvatska televizija „Nova TV“ izveštava da je tokom Vučićeve posete Vrginmostu policija raspoređena na svakom koraku, i da je srpski predsednik posetio ovo mesto jer je želi da se uveri kako žive Srbi, kojih kako navodi hrvatska televivizija po poslednjem popisu stanovništva ima oko 66 odsto.

Na Tviteru je Saborski zastupnik Predrag Matić komentarisao Vučićevu izjavu da nema potrebe da se izvinjava zbog izjave u Glini 1995. godine komentarima da je srpski predsednik ovu posetu iskoristio za sopstvene ciljeve čime je kaže Matić ponizio hrvatsku politiku. Ne znam zašto marginalni skupovi kako ih zove hrvatska predsednica insisitiraju na izvinjenju. Pre tri godine Vučić je bio veći četnik nego danas,pa je sedeo u prvom redu na inauguraciji, a oni koji sada posreduju su sedeli u drugom ili trećem redu i tada nisu tražili izvinjenje.

U daljoj objavi Matić navodi da Vučić treba da se izvini ljudima koje je lagao i kojima je manipulisao 95 godine u Glini i da zbog kako navodi ratno-hušačkog govora ti ljudi danas nemaju vodu, struju i asfalt, i da su dokumenti o nestalim Srbima, koje je Vučić pokazao, još jedan šamar hrvatskoj predsednici.

Saborski zastupnik SDP-a navodi da je Kolinda Grabar Kitarović „šatoraše“ sada prekrstila u „marginalce“ i da se radi o skupu izmanipulisanih ljudi,napisao je na tviteru Matić i dodao da im Vučićevo izvinjenje Hrvatskoj ne treba jer se na Ovčari već izvinio, tadašnji predsednik Boris Tadić.

Zak kraj jedan potpuno drugačiji stav. Analitičar Slaven Letica misli da je dolazak predsednika Srbije u Zagreb dobra vest, ali i ukazuje da Hrvati, kao i drugi mali evropski narodi, imaju problem sa svojim „superlativnim građanima“, pod čim misli na sve one deklarisane kao velike ustaše ili velike partizane, velike komuniste ili velike antikomuniste, velike i najveće Jugoslovene ili Hrvate.


Objavljeno na sajtu studiob.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.