Arhiva » Vesti » Valjevska posla 13.02.2018

„Nebeske heroine sveta“

Valjevska posla utorak, 13. februar 2018.

U Svečanoj sali Valjevske gimnazije večeras će u 18. 30 časova biti održana promocija knjige „Nebeske heroine sveta“ profesorke Radmile Tonković. Pored autorke, o knjizi će govoriti pesnik i filosof Božidar Glogovac i Olivera Knežević, predsednica Aerokluba Valjevo. Promocija se održava u organizaciji nove uprave ovdašnjeg Aerokluba.

Autor knjige Prof. Radmila Tonković svoju profesionalnu karijeru novinara i pisca posvetila jepromovisanju aerosportova. Autor je knjiga „Život stvoren letenjem“ i „Tadija Sondermajer“. „Nebeske heroine sveta“ je njeno treće autorsko delo, koje govori o ženama celog sveta koje su svoj rad posvetile avijaciji kao letači, inženjeri, mehaničari. Pomno prateći dešavanja u civilnom i vojnom vazduhoplovstvu ona je objavila više od 500 članaka i priloge u 12 knjiga.

Profesorka Radmila Tonković je od strane Međunarodne vazduhoplovne federacije nagrađena „Diplomom Pol Tisandier“ za doprinos razvoju avijacije uopšte, a posebno sportskom vazduhoplovstvu. Ruska Duma ju je nagradila jubilarnom medaljom „Lomonosov-300 godina“ za razvoj ruske nauke, kulture i istorije. „Medalju za razvoj i učvršćenje prijateljstva, kulturnih i istoriskih veza naroda Rusije i Srbije“ joj je uručio ruski ambasador u Srbiji. Ruska federacija joj dodeljuje još dve medalje – „Mir i prijateljstvo Rusije i Srbije“ i „Medalju za zasluge u kulturi i umetnosti“. Jedina je žena sa naših prostora nosilac „Počasnog Zlatnog letačkog znaka pilota RV i PVO Vojske Srbije“ i jedina žena dobitnk „Počasnog Paradnog oficirskog vazduhoplovnog bodeža“. Članica je „Udruženja žena letača Srbije“ i „Kluba žena letačkih specijalnosti Rusije“.


Objavljeno na sajtu valjevskaposla.info »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Valjevo

©2019 Netmark d.o.o.