Arhiva » Vesti » Blic 14.02.2018

Mihajlović: Za dve nedelje u Beogradu o pruzi Beograd - Zagreb

Srbija i Hrvatska nemaju isto mišljenje kada je u pitanju prošlost, ali se dve zemlje mogu složiti oko planova i projekata za budućnost, a jedan od njih je i rekonstrukcija pruge Beograd- Zagreb, rekla je danas potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

Blic sreda, 14. februar 2018.  |  Tanjug

Ona je navela da je važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio Hrvatsku, da je to državnički put, racionalne i odgovorne politike, da je to važno za razvoj Srbije i strabilnost regiona.

- Mislim da je najviši domet posete dijalog, odgovornost i snaga koju je pokazala Srbija. Ne mislim ništa loše kada kažem snaga. Snaga da držimo reč. Mi smo uradili prethodnom periodu sve što je dogovoreno što se tiče hrvatske zajednice u Srbiji, očekujemo bolji život Srba u Hrvatskoj - naglasila je Mihajlovićeva za RTS.

Naglašava da atmosfera u Zagrebu pred odlazak, ali i tokom posete nije bila "specijalno prijatna", ali se nada da se to domaćinima iz Hrvatske više neće ponoviti , a sigurna je da takve atmosfere neće biti u Srbiji.

Dodaje da Srbija hoće da ide napred, neće da se vraća u prošlost, ali da prošlost neće zaboraviti.

Mihajlović je u Zagrebu sa svojim kolegom Olegom Butkovićem razgovarala o rekonstrukciji pruge Beograd - Zagreb. Ona kaže da je važno za Srbiju da bude bolje povezana Hrvatskom, jer se danas od Beograda do Zagreba vozom putuje sedam sati.

Za projekte aplicirati kod EU

- Sa srpske strane mi smo jedan deo pruge već rekonstruisali. Dodatna vrednost projekta na srpskoj strani bi bila oko 250 miliona evra. Mi ćemo se za dve nedelje videti, verujem u Beogradu, i dogovoriti dalje potpisivanje protokola i kretanje u rekonstrukciju - naglasila je Mihajlović.

Ministarka je dodala da se sada vozom od Beograda do Zagreba putuje oko sedam sati. Ona je rekla da je sa naše strane već rekonstruisan deo pruge ka Šidu i da treba završiti projektno - tehničku dokumntaciju.

Mihajlović kaže da bi protokol o saradnji na projektu rekonstrukcije pruge trebalo da bude potpisan u narednih mesec dana ako se hrvatski ministar zadužen za saobraćaj odazove pozivu i dođe u Beograd.

Mihajlović navodi da će se ove godine raditi na pripremi projektno-tehničke dokumentacije i da je realnije da radovi krenu u 2019. godini. Napomenula je da će Hrvatska na svom delu morati mnogo više da rekonstruiše prugu nego što je to slučaj kod nas

Pruga Beograd - Zagreb je duga 412 kilometara i deo je železničkog Koridora 10. Deo pruge kroz Srbiju je dug 116 km i planirana je rekonstrukcija oba koloseka na celoj deonici Golubinci - Šid odnosno do granice sa Hrvatskom, kao i modernizacija dela od Rume do Šida.

Ona je dodala da će Srbija i Hrvatska za taj, ali i za druge projekte aplicirati kod EU za projekte o prekograničnoj saradnji.

- Postoje već pripremljeni prekogranični projekti u vrednosti od 40 miliona evra u narednim godinama. To je način da dve zemlje budu bliže, da se čujemo, vidimo, da imamo dijalog i budemo bolje povezani - pojasnila je ona.

Dodaje i da će "šumova" sa Zagrebom uvek biti, ali da je kod velikih državnika važno da znaju kuda idu i da imaju viziju gde će biti njihova zemlja za pet, deset godina.

- Ovo nije pitanje sitnih političkih interesa. Ovo nije pitanje takozvanih političara koji komentarišu da je predsednik ponizio Srbiju. Čime je ponizio Srbiju? Tako što je otišao i želi da učini sve da poveže Srbiju, da otvori Srbiju, da učini sve za buduću generacije. Takvih političara će biti, ali malo je državnika - zaključila je Mihajlović.

Petlja Batajnica biće završena do kraja godine

Petlja Batajnica, koja je deo obilaznice oko Beograda, biće potputno zavšena do kraja godine i građani Batajnice će dobiti vezu sa autoputem i starim novosadskim putem, najavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

- Imamo dovoljno novca da završimo ne samo projektno-tehničku dokumentaciju, koja će biti gotova do sredine leta, već i da završim petlju - rekla je Mihajlović novinarima tokom obilaska batajničke petlje, sa predsednikom opštine Zemun Dejanom Matićem, direktorima Koridora Srbije i Puteva Srbije Zoranom Babićem i Zoranom Drobnjakom.

Rekla je da je prošle godine postignut dogovor o završetku petlje i da je to uneto u planove za ovu godinu Puteva Srbije, kao i da su kod Koridora Srbije napravljene uštede iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Prema njenim rečima, javni poziv za izradu dokumentacije će raspisati Putevi Srbije, koja košta oko 10 miliona dinara, nakon čega će Koridori Srbije, kao investitor,objaviti poziv za izbor izvođača radova.

- Očekujemo da bi do kraja godine, verovatno do novembra, mogli da imamo izabranog izvođača i onda do kraja sledeće godine da imamo završen izlazak za naselje Batajnica, ka i iz - Beograda, Novog Sada i Zemun Polja, na autoput. To nije važno samo zbog građana Batajnice već zato što imamo puno zaintresovaniih za industrijsku i privrednu zonu - naglasila je Mihajlović.

Još malo strpljenja

Kazala je da je bilo kašnjenja od nekoliko meseci zbog problema koje su Putevi Srbije imali sa eksproprijacijom, koja nije bila jednostavna u jednom delu.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić je rekao da će kasnije biti održan sastanak u toj opštini kako bi se dogovorili o detaljima za početak radova na završetku obilaznice i priključenja Batajnice na petlju i na stari novosadski put.

- Ovim projektom mnogo dobijamo i opština Zemun i Republika - bolju povezanosti i brži izlazak građana iz naselja i da se maksimalno iskoristi potencijal koji se nudi uz obilanicu i ovaj deo autoputa, kako bi doveli investitore - kazao je Matić.

Naveo je da sve može da bude gotovo do kraja sledeće godine.

Matić je kazao da je to obećanje građanima Batajnice i zamolio ih za još malo strpljenja, kao i da će dobiti modernu saobraćajnicu kojom se rešava velikim infrastrukturni problem.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.