Arhiva » Vesti » Danas 14.02.2018

Kabašić: Odbrana sa slobode dvojici osumnjičenih policajaca

Predsednik Osnovnog suda u severnoj Mitrovici Nikola Kabašić izjavio je za portal Insajder da tužilac nije dao opravdane zahteve za određivanje pritvora dvojici kosovskih policajaca u slučaju ubistva Olivera Ivanovića i da sud nije doneo odluku da policajci budu oslobođeni istrage, već je dozvolio da se brane sa slobode.

Danas sreda, 14. februar 2018.  |  Piše: njanjamilosevic8@gmail.c

Sve okolnosti i dešavanja sa mesta ubistva biće predmet istrage, pa i to da li su policajci uzeli čauru sa lica mesta. Za sada međutim, prema oceni suda, ne postoji dovoljno razloga da im se, po osnovu na koji se tužilaštvo poziva, odredi pritvor, objasnio je Kabašić, za Insajder.

Tužilac i sudija različito tumače šta se zapravo vidi na snimku sa sigurnosnih kamera o načinu na koji su postupili policajci na mestu ubistva Ivanovića. Kabašić navodi da je tužilac pritvor za policajce tražio na osnovu toga da će osumnjičeni uništiti dokaze ako se nađu na slobodi i da će ponoviti krivično delo, a da sud smatra da po tim osnovama policajcima ne može biti određen pritvor.

Kako Kabašić objašnjava, ova dva policajca su bili prvi koji su, kada su čuli „zapomaganje jedne žene“, stigli do mesta ubistva Olivera Ivanovića. Insajder konstatuje da se iz izjave Kabašića zaključuje da je sud prihvatio objašnjenje policajaca, koji su u prvom trenutku mislili da je Ivanović doživeo srčani udar jer nisu odmah videli ni krv, ni povrede kod Ivanovića.

„Jedan od njih se saginje i predaje novčanik Olivera Ivanovića sekretarici. Drugi se okreće i vidi nekoliko čaura na zemlji, uzima jednu u ruke i spušta je, to se jasno vidi na video snimku, znači ne stavlja je u džep i ne odnosi sa lica mesta. Oni onda odlaze, jer ne znaju da je to lice mesta krivičnog dela“, rekao je Kabašić.

On je dodao da to potvrđuju i snimci sa sigurnosnih kamera iz Ivanovićeve kancelarije. Činjenica je, rekao je Kabašić, da je jedan od policajaca bio na licu mesta, da je dirao dokaze i da nije obezbedio dokaze izvršenja krivičnog dela, što je dovoljno za pokretanje istrage, ali to ne utiče na određivanje pritvora i ne utiče na to da li će se braniti sa slobode.

Kabašić je upitao i zašto je tužilac čekao 23 dana da pokrene postupak protiv policajaca koji si dirali mesto dokaza. „Sačekaćemo da odluka po žalbi bude predata Apelacionom sudu, da Apelacioni sud odluči ko je u pravu“, zaključio je Kabašić. Policajci D.M. i Ž.M. privedeni su pre dva dana posle čega je Tužilaštvo zatražilo jednomesečni pritvor, ali ih je u ponedeljak uveče Osnovni sud u Mitrovici oslobodio.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2019 Netmark d.o.o.