Arhiva » Vesti » Radio 021 14.02.2018

Najmanje 10.000 nelegalnih potrošača vode u Novom Sadu

Stanovnici Karagače, novopodignutog naselja nedaleko od Petrovaradina, imali su nedavno neugodno iskustvo jer su ih komšije koje su nelegalno izgradile vodovodnu mrežu pozivale da im plaćaju priključak.

Radio 021 sreda, 14. februar 2018.  |  Novosti

Na magistralne cevovode za Petrovaradin i Sremske Karlovce pet puta je pokušano nelegano priključenje, a dva su evidentirana na Adicama, pišu "Novosti".

Borba sa "divljim" potrošačima vode, kako objašnjava portparolka "Vodovoda" Borislava Pejanović, svakodnevica je ovog gradskog preduzeća.

Novi Sad, prema procenama tehničkog sektora "Vodovoda", ima gotovo 300 kilometara nelegalno sagrađene vodovodne mreže priključene na sistem ovog preduzeća. Iz ove mreže vodom se snabdeva nešto manje 10.000 potrošača koji i pored nelegalnih priključaka - ipak plaćaju utrošenu vodu.

Ovaj problem najčešće je zastupljen u naseljima gde je u poslednje dve decenije bilo mnogo divlje gradnje, a uporedo sa nelegalnom izgradnjom objekata napravljene su i nelegalne vodovodne mreže.

"Imamo u sistemu oko 50.000 legalnih priključaka, i nešto manje od 10.000 nelegalnih. Većina nelegalnih korisnika privremeno je evidentirana i s njima je sklopljen sporazum o privremenom korišćenju, pa im se na osnovu toga i naplaćuje utrošena voda", precizira Pejanovićeva.

Svake godine ekipe "Vodovoda" u proseku evidentiraju oko 200 slučajeva novog nelegalnog priključivanja na vodovodnu mrežu.

"Nelegalni priključak se može privremeno evidentirati, ali samo ako se nalazi na nelegalno izgrađenoj vodovodnoj mreži koja ima ugrađen glavni vodomer, a ne postoje uslovi za legalno priključenje. Uslov je i da nelegalna mreža nije spojena na magistralne cevovode", navodi Pejanovićeva.

Kako poručuju u JKP "Vodovod i kanalizacija", preduzeće ima takozvanu nultu toleranciju prema nelegalnom priključivanju na redovnu vodovodnu mrežu. To znači da će svi nelegalni priključci biti isključeni, uz naplatu troškova ovog posla.

Autor: Novosti


Objavljeno na sajtu 021.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Niču "divlji" vodovodi

Večernje novosti sreda, 14. februar 2018.

Ključne reči

Petrovaradin Novi Sad

©2019 Netmark d.o.o.