Arhiva » Vesti » Politika 15.02.2018

Dačić odgovorio šefu nemačke diplomatije: Putuj Gabrijele

Politika četvrtak, 15. februar 2018.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas povodom stava šefa nemačke diplomatije Zigmara Gabrijela da Srbija treba da prihvati nezavisnost Kosova da Gabrijel mora da prihvati realnost da je sadašnja nemačka vlada u odlasku.

„Pozdravite ga. Putuj Gabrijele i prihvati realnost da je sadašnja vlada Nemačke u odlasku”, rekao je Dačić u izjavi za Insajder. Šef srpske diplomatije nije želeo da odgovara na dodatna pitanja uz objašnjenje da nije u zemlji, ali je rekao da će Gabrijel od njega dobiti odgovor u subotu.

Ministar spoljnih poslova Nemačke je najvišim zvaničnicima Srbije i Kosova preneo predlog za suštinu pravno obavezujućeg sporazuma dve zemlje, kojim se predviđa da Beograd prihvati nezavisnost Kosova, ali ne i da je formalno prizna, navedeno je na portalu gazetarexpress.com.

Zigmar Gabrijel (Foto Beta-AP)

Prema tom predlogu, Srbija treba da prihvati postojanje države Kosovo, ali nije obavezna da je formalno prizna. Nemački šef diplomatije je juče u Beogradu i Prištini predstavio predlog u nijansama. On je rekao da Srbija treba da prihvati nezavisnost Kosova, ali nije pomenuo reč priznanje.

„Ako Srbija želi kretanje prema EU, vladavina prava i prihvatanje nezavisnosti Kosova je osnovni uslov”, kazao je Gabrijel. On je u Prištini naveo i da će njegova zemlja uticati da Kosovo prizna još pet zemalja, članica EU, koje to nisu učinile.

Isti stav je preneo i zvaničnicima Kosova, premijeru Ramušu Haradinaju, predsedniku Hašimu Tačiju i predsedniku Skupštine Kosova Kadriju Veseljiju sa kojima se i danas susreo u Prištini. (Beta)


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Srpski zvaničnici tvrde da neće priznati Kosovo

Slobodna Evropa četvrtak, 15. februar 2018.

Srpska lista: Neodmerene izjave Zigmara Gabrijela

RTS četvrtak, 15. februar 2018.

"Gabrijel povredio osećanja Srba"

B92 četvrtak, 15. februar 2018.

Nemačka će pomoći da Kosovo priznaju preostale EU zemlje

Glas Amerike četvrtak, 15. februar 2018.

©2019 Netmark d.o.o.