Arhiva » Vesti » RTV 15.02.2018

Gabrijel: Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova kako bi ušla u EU

RTV četvrtak, 15. februar 2018.  |  Tanjug
RTV: Gabrijel: Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova kako bi ušla u EU

"Ako Srbija želi da napreduje ka EU, primarni uslov je izgradnja vladavine zakona, ali prirodno takođe i prihvatanje nezavisnosti Kosova", kazao je u sredu uveče Gabrijel na zajedničkoj pres konferenciji sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem, izvestio je Rojters.

Gazeta: Gabrijel-Srbija da prihvati državu Kosovo, ne i formalno

Zigmar Gabrijel izneo je predlog koji uređuje pravno-obavezujući sporazum između Prištine i Beograda, a na osnovu kojeg bi Srbija trebalo da prihvati postojanje države Kosovo, ali nije obavezna da je i formalno prizna, preneo je portal Gazeta ekspres.

Kosovski portal na albanskom jeziku navodi da se čini da se i na diplomatskom nivou oblikuje ideja, koja se dugo pominje, o tome da bi "Kosovo i Srbija trebalo da uzajamne odnose urede prema modelu dve Nemačke".

"To je centralni uslov da se ide ka Evropi", kazao je, prema Rojtersu, Gabrijel.

Kako agencija prenosi, Gabrijel je dodao da je to isto kazao zvaničnicima Srbije ranije u sredu u Beogradu.

Gabrijel je dodao da će njegova zemlja pomoći da Kosovo prizna još pet zemalja, članica EU, koje to nisu učinile - Španija, Rumunija, Kipar, Grčka i Slovačka, navodi Rojters.

"Prirodno, omogućiti članstvo u EU je krajnji cilj. Jedan od uslova za to biće ubediti pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovu da takvo priznanje ima smisla pošto je Kosovo nikada više neće biti deo Srbije.

Članstvo u EU je "win-win" situacija za sve", rekao je Gabrijel, prenosi Rojters.

Dačić: Putuj Gabrijele, sadašnja nemačka vlada u odlasku

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas šefu nemačke diplomatije Zigmaru Gabrijelu da "prihvati realnost" da je sadašnja nemačka vlada u odlasku.

"Pozdravite ga. Putuj Gabrijele i prihvati realnost da je sadašnja Vlada Nemacke u odlasku", rekao je Dačić na pitanje novinara Insajdera kakav je stav Srbije povodom stava Nemacke koji je izneo Gabrijel.

Insajder navodi da Dačić nije želeo da odgovara na dodatna pitanja, uz objašnjenje da nije u zemlji, ali je najavio da će šef nemačke diplomatije od njega odgovor dobiti u subotu.

S.Lista: Neodmerene izjave Gabrijela o severu Kosova

Srpska lista izrazila je večeras nezadovoljstvo zbog izjava šefa nemačke diplomatije Zigmara Gabrijela tokom boravka u Kosovskoj Mitrovici i navela da je neodmerenim izjavama povredio osećanja Srba kvalifikujući institucije srpskog naroda kao kriminalne i nepostojeće.

Srpska lista je u saopštenju ocenila da je tako pogrešna procena situacije mogla proisteći samo iz činjenice da su domaćini pogrešno informisali gosta ne predstavljajući mu tamošnju političko-bezbednosnu situaciju u pravom svetlu.

"Pozivamo ministra Gabriela da, ako zaista ima saznanja o vladavini organizovanog kriminala na severu Kosova i Metohije i o ljudima koji, kako tvrdi, ubijaju ili su spremni da ubijaju, ta saznanja bez odlaganja podeli sa nadležnim pravosudnim organima, umesto što neprimerenim aluzijama stigmatizuje legitimno izabrane predstavnike našeg naroda koji se bori za opstanak u teškim uslovima", ističe se u saopštenju Srpske liste.

U saopštenju SL navodi da se nikome ne može dozvoliti da "paušalno stigmatizuje" institucije javne vlasti u sredinama sa srpskom većinom. Navodi se i da je Srpska lista na čelu lokalne samouprave u svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji i da je na tu poziciju došla zahvaljujući ubedljivoj podršci srpskog naroda.

"Ministar Zigmar Gabriel je povredio osećanja Srba kvalifikujući, na srpski državni praznik, institucije našeg naroda kao kriminalne i nepostojeće, iako je sasvim sigurno morao biti upoznat da Srbi, da nema tih institucija, danas verovatno više ne bi ni živeli na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju SL.

"Nadamo se da je ministru Gabrielu poznata činjenica da je sever pokrajine, koji je danas opisao kao zonu vladavine organizovanog kriminala, uprkos brojnim problemima i činjenici da kao i u druge sredine na KiM i posle dve decenije međunarodne uprave u kojoj je aktivno učestvovala i njegova vlada ima i kriminala i korupcije, jeste deo Kosova i Metohije na kojem je, prema zvaničnim statistikama MUP-a u Prištini, najmanje počinjenih, a najviše rasvetljenih krivičnih dela", ukazuje se u saopštenju SL.

Ambasada: SAD protiv razmene teritorija između Kosova i Srbije

Američka ambasada u Prištini saopštila je danas da je protiv razmene teritorija između Kosova i Srbije, prenose prištinski mediji.

SAD poručuju da to može izazvati više novih problema nego što može da reši postojeće, prenosi "Gazeta ekspres".

Kosovski mediji su proteklih dana objavili da su o ideji razmene teritorija govorili kosovski zvaničnici, kao i da je kosovski predsednik Hašim Tači razgovarao o tome sa stranim zvaničnicima.

Američki zvaničnici u saopštenju dodaju da SAD odlučno podržavaju dijalog pod pokroviteljstvom EU i da su spremni da pomognu u nastojanjima da se postigne sporazum i normalizacija odnosa dve strane, prenosi Gazeta.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Srpski zvaničnici tvrde da neće priznati Kosovo

Slobodna Evropa četvrtak, 15. februar 2018.

Srpska lista: Neodmerene izjave Zigmara Gabrijela

RTS četvrtak, 15. februar 2018.

"Gabrijel povredio osećanja Srba"

B92 četvrtak, 15. februar 2018.

Nemačka će pomoći da Kosovo priznaju preostale EU zemlje

Glas Amerike četvrtak, 15. februar 2018.

©2019 Netmark d.o.o.