Arhiva » Vesti » Večernje novosti 15.02.2018

Motivacioni govornik: Zaljubljenost traje do 14 meseci

Ljubav je kompleksnija od zaljubljenosti:Aristotel utvrdio 11 vrsta ljubavi. Motivacioni govornik dr Nikola Čanak govorio o zaljubljenosti i ljubavi

Večernje novosti četvrtak, 15. februar 2018.  |  J.S.

ZALjUBLjENOST i ljubav dve su potpuno različite stvari.Naučno je dokazano da zaljubljenost traje najduže14 meseci, pa presuši. Ljubav je mnogo više, to je smesa osećanja, paleta emocija.

Još je Aristotel dijagnostifikovao 11 vrsta ljubavi : prema voljenoj osobi, otadžbini, detetu, umetnosti...- poručio je motivacioni govornik Dr Nikola Čanak večeras na tribini„Vreme je da se zaljubiš (u sebe)" koju je pred brojnom publikom održao u Kulturnom centru Novog Sada.

Pošto jepredavanje „palo" na pravoslavni praznik zaštitnika vina Svetog Trifuna, kao i na Valentinovo koji se obeležava kao Dan zaljubljenih, popularni dr Nik je započeo ga je video –zdravicom, Vinskom pesmom iz opere Travijata koju u srpskoj verziji izvodi Miroslav Ilić.

Pročitajte još: Zaljubljenost: Plodno tlo za iluzijePotom je rekao da Dan zaljubljenih može da bude dobar povod da se pozabavimo sobom, fokusiramo na ono što jesmo i na sve ono što želimo da budemo. Jer, to kako se ponašamo i šta osećamo nije nešto što je zadato, nego je proizvod sticaja okolnosti, našeg vaspitanja ili naše lenjosti. Sve to se može promeniti pogledom u sebe.

Deo predavanja o ljubavi kao inspiraciji, autor tribine „začinio" je stihovima iz čuvene pesme „Plavi čuperak" Mike Antića. Od čuvenog pesnika s kojim se nekada družio, dobio je u jednoj prilici ovakav nauk: "Svoju snagu prepoznaćeš po tome koliko si u stanju da prebrodiš trenutak, jer trenutak je duži i teži od večnosti".

- Za većinu ljudi život je postao jedan veliki rijaliti. Voajerišemo i bavimo se tuđim životima, trpajući nos u tuđe novčanike, krevete, opredeljenja, stavove i sve ostalo. Sve to je, u osnovi, bežanje od samog sebe i izraz nespremnosti da se pogledamo u ogledalu sopstvene savesti, jer se bojimo da ćemo videti nešto što ne želimo - objasnio je dr Nikola Čanak.SUDBINA U „RUKSAKU“

Dr Čanak smatrada je potpuno ogrešno lične neuspehe opravdavati sudbinom. Sudbinsko je,smatra on, jedino to da se svi rađamo sa rancem na leđima u kojem je alat za oblikovanje naše sudbine. Od nas samih zavisi kako ćemo taj alat koristiti .


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.