Arhiva » Vesti » Večernje novosti 15.02.2018

Predsednik Južnoafričke Republike Zuma podneo ostavku

Predsednik Južnoafričke Republike Džejkob Zuma danas je podneo ostavku pod pritiskom svoje partije Afrički nacionalni kongres koja je to tražila od njega

Večernje novosti četvrtak, 15. februar 2018.  |  Tanjug

Predsednik Južnoafričke Republike Džejkob Zuma danas je podneo ostavku pod pritiskom svoje partije Afrički nacionalni kongres koja je to tražila od njega.

"Iako se ne slažem sa odlukom rukovodstva moje partije, uvek sam bio njen disciplinovani član", kazao je on podnoseći ostavku, navodi Rojters.

Partija Afrički nacionalni kongres je u utorak zvanično zatražila od Zume (75) da podnese ostavku "za dobrobit zemlje".

Vladajuća partija je takvu odluku donela posle maratonskog sastanka koji je trajao 13 sati, a održan je u "četiri oka" između Zume i njegovog naslednika Sirila Ramafose.

Pročitajte još: Južna Afrika:Uhapšeno 300 ljudi zbog nasilja Zuma, koji je na vlasti od 2009. godine, optužen je za korupciju, ali se odupirao sve većem pritisku da podnese ostavku od decembra, kada ga je Siril Ramafosa zamenio na mestu lidera ANC.

Ramafosa je u decembru izabran na čelo ANC, 106 godina stare partije, tesno pobedivši bivšu Zuminu ženu, Nkosazanu Dlamini-Zumu.

Vrhovni sud Južnoafričke Republike 2016. godine je presudio da je Zuma prekršio Ustav kada nije uspeo da otplati novac vlade, koji je potrošio na svoju privatnu kuću.

Prošle godine, Vrhovni apelacioni sud presudio je da Zuma mora da se suoči sa 18 tačaka za korupciju, prevaru, reketiranje i pranje novca u vezi sa sporazumom o naoružanju iz 1999. godine.

Južnoafrička ekonomija u stagnaciji je tokom Zumine devetogodišnje vladavine, a banke i rudarske kompanije nisu voljne da investiraju u toj zemlji zbog široko rasprostranjene korupcije i nestabilnosti.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Cyril Ramaphosa novi predsjednik JAR-a

Al Jazeera četvrtak, 15. februar 2018.

Ramafosa izabran za predsednika JAR

Dnevnik četvrtak, 15. februar 2018.

Siril Ramafosa novi predsednik Južne Afrike

Novi magazin četvrtak, 15. februar 2018.

Ključne reči

Kongres Rojters

©2019 Netmark d.o.o.