Arhiva » Vesti » Dnevnik 26.02.2018

„Dnevnik“ u Inđiji: Najveće sremsko gradilište 2020. godine

Da je sve više investitora zainteresovano za kupovinu parcela u industrijskoj zoni opštine Inđija, govori i činjenica da smo se sa potencijalnim investitorima mimoišli upravo na vratima predsednika te opštine s kojim smo imali dogovoren intervju.

Dnevnik ponedeljak, 26. februar 2018.  |  Dnevnik.rs

Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak kaže da su tokom prošle godine uradili nekoliko ključnih stvari, koje danas daju pozitivne rezultate. Ipak, po stupanju na funkciju Gak kaže da je zatekao opštinski budžet s 2,4 milijarde dinara duga. Celokupan godišnji buyet tada je iznosio 1,6- 1,7 milijardu dinara. Do sada je vraćeno 400 miliona, a Dom zdravlja „Inđija”, kao jedan od najzaduženijih u Srbiji, dobio je iz buyeta Opštine 175 miliona dinara.

"Da smo tada odlučili da je primarno samo vraćanje duga, naredne četiri godine ne bismo mogli napraviti nijednu klupu i stao bi život u gradu, tako da smo se u koštac s tim problemom uhvatili drugačije – kaže Gak. – Investirali smo u opremanje industrijske zone, koja je danas najbolje opremljena, ne samo u Srbiji već u celoj jugoistočnoj Evropi, što nam je potvrdio svaki investitor koji je bio kod nas, ali i zaposleni u Razvojnoj agenciji Srbije, koji znaju svaki pedalj Srbije i okolnih zemalja. U opremanje je uloženo 150 miliona dinara iz buyeta Opštine, i isto toliko od Pokrajine."

Foto: Dnevnik.rs

U ovom trenutku više od 35 kompanija posluje u industrijskoj zoni u Inđiji u čije opremanje su Opština i Pokrajina uložile po 150 miliona dinara. Sve stvari koje prethodna vlast nije uradila, mi ćemo završiti (Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija)

Po njegovim rečima, bez odlične saradnje s pokrajinskim i republičkim organima i njihovog sluha za probleme te opštine to ne bi bilo moguće. Iz buyetske rezerve Pokrajine dobili su ukupno 110 miliona dinara za saniranje gorućih stvari.

Buyet Opštine Inđija je za ovu godinu je čak tri puta viši od prethodne, odnosno iznosi 5,2 milijardi dinara, dok je danas dug 2,2 milijarde.

"Moja želja je da Inđija do 2020. godine bude najveće sremsko gradilište i definitivno smo na dobrom putu da to i postanemo. To podrazumeva i da imamo najveći broj investitora koje ćemo privući, i upravo zbog toga je i uloženo toliko novca u opremanje industrijske zone",ističe Gak, i dodaje da su poslednju godinu privukli šest investitora i uposlili 800 ljudi, te su na tom polju lideri u Vojvodini.

Drugi problem u prošloj godini je bio nedostatak projekata, ali jedna od većih stvari urađenih u protekloj godini je vodovod u Čortanovcima, koji ove godine očekuje drugu i treću fazu radova.

" Uspeli smo da rešimo i problem vodosnabdevanja bušenjem pet novih bunara jer je Inđija poslednjih šest-sedam godina imala problem s vodom, te smo svako leto imali restrikcije vode, do 2016. godine, kada se to nije desilo ni na jedan minut, na šta smo ponosni", ističe Gak.

Foto: Dnevnik.rs

Po njegovim rečima, još jedan veliki problem na koji je naišao na novom radnom mestu je izgradnja sportske hale, koju smatra najvećim promašajem u istoriji Inđije kada su u pitanju investicije.

"Nažalost, mi taj projekat moramo završiti, kao i izgradnju fabrike vode, što zaista želimo, a obe investicije se rade od 2008. godine, dakle celu deceniju", kaže predsednik opštine Inđija.

"Kada završimo još dva nova bunara, koja bušimo uz podršku Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, nadam se da ćemo brzo uspeti da prevaziđemo te tehnološke probleme koje imamo, s obzirom na to da je firma koja je dobila zadatak da to uradi, otišla u stečaj -napominje Gak. – Sve stvari koje prethodna vlast nije uradila, mi ćemo završiti."

Jedan od projekata započetih pre deset godina je i novo krilo zgrade opštine, koje je pušteno u rad, i sada su sva odeljenja Opštinske uprave na jednom mestu, a ne raštrkana po gradu, što olakšava posao i građanima i zaposlenima.

"To smo uradili sopstvenim parama i podignuta je produktivnost zaposlenih, što mi govore i sugrađani. Za godinu i po 1.400 Inđijaca je prošlo kroz moju kancelariju s raznim zahtevima i svaki dan je Dan otvorenih vrata jer sve sugrađane poznajem, kao što oni poznaju mene ", kaže Vladimir Gak.

Najveći problemi na koje se građani žale su zapošljavanje, promena radnog mesta ili su u pitanju socijalni problemi. Opština Inđija ima 4,57 odsto nezaposlenih građana, odnosno 1.922, pođednak broj muškaraca i žena, na 53.000 stanovnika (42.000 punoletnih građana).

"Prednost Inđije je u tome, i naš potencijal je upravo u ljudskom resursu, jer u prečniku od 50 kilometara živi više od tri miliona stanovnika, i pošto očekujemo velike investicije u narednim godinama, to znači i povećanje broja stanovnika, koji će naći uposlenje u našoj opštini",smatra Gak.

On najavljuje da će u narednih mesec dana u Inđiju doći jedna od najvećih međunarodnih kompanija, čije ime nije želeo da nam otkrije, ali kaže da je u pitanju investicija od milijardu evra, što bi bila najskuplja investicija u Srbiji ikada.

"Za neke dve nedelje biće otvoren i objekat „Agromarketa” na 14.000 kvadratnih metara, naše najveće poljoprivredne kompanije sa sedištem u Kragujevcu, koja se bavi trgovinom svim poljoprivrednim proizvodima, od semena do traktora. U prvoj fazi zaposliće do 60 radnika, a već kreću u drugu fazu radova na još 4.000 kvadrata fabrike folijarnih đubriva, koja će se raditi na njihovoj parceli iza velikog objekta", kaže predsednik opštine Inđija.

Kapitalne investicije u Inđiji

Najveće investicije ove godine u opštini Inđija su izgradnja vrtića, u koje je predviđeno da iduće godine krene oko 150-200 mališana. On će biti za svu decu besplatan, kako najavljuje predsednik ove opštine.

" Osim izgradnje vrtića, najveća investicija nam je asfaltiranje ulica, za šta smo izdvojili tri miliona evra, pešačko-biciklistička i trim-staza od Inđije do Autlet centra dužine 3,2 kilometra, a vrednost radova biće 100 miliona dinara, zatim završetak kanalizacije u Beški, vrednosti 70 miliona dinara, ali i uređenje gradske pijace, za koju smo izdvojili 100 miliona dinara iz buyeta, a koja je ključni problem Inđije", kaže Vladimir Gak.

Foto: Dnevnik.rs

Na dvesto metara od „Agromarketa” otvoren je i novi logistički centar inđijske firme „M&B trans” na 10.000 kvadrata, koji takođe kreće u gradnju još jednog objekta.

"Pre nekoliko dana potpisali smo ugovor s domaćom firmom „Priča ketering” iz Nove Pazove. Potpisali smo ugovor i s kompanijom „Kvas” koja će izgraditi fabriku na dva hektara", kaže Gak.

U ovom trenutku više od 35 kompanija posluje u industrijskoj zoni u Inđiji koja se sastoji iz nekoliko delova, a naročito su ponosni na 97 hektara, koje svi investitori hvale.

U narednih mesec dana u Inđiju će doći jedna od najvećih međunarodnih kompanija, u pitanju je investicija od milijardu evra, što bi bila najskuplja investicija u Srbiji ikada

" To je nešto što će definitivno dati novi život Inđiji, što će dati novi vrtić, nove puteve, bolje opremljen Dom zdravlja, nove ambulante. Do 2020. godine, dakle počevši od ove, građani opštine Inđija mogu da očekuju da će se graditi najviše u poslednjih 40 godina i za tri meseca krećemo u istorijski projekat na teritoriji opštine Inđija, a to je asfaltiranje više od 80 ulica koje nisu presvučene betonom, i u gradu i na selu, jer naša deca do škole idu po blatu", napominje Gak, i dodaje da će taj projekat, po njemu – životni projekat za Inđiju – koštati tri miliona evra.

Maša Stakić


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.