Arhiva » Vesti » Dojče vele 17.04.2018

Makron: Prvo reforme, onda proširenje

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker smatra da prijem novih članica u EU sa Zapadnog Balkana „smanjuje rizik od novog rata“. Francuski predsednik Makron je međutim po tom pitanju mnogo oprezniji.

Dojče vele utorak, 17. april 2018.

Evropska unija trebalo bi da prihvati nove članice sa Zapadnog Balkana kako bi se izbegao rizik od novog rata, izjavio je predsednik Evropske komisije pred poslanicima Evropskog parlamenta. Žan-Klod Junker na taj način ulazi u mogući sukob sa Francuskom i drugim državama koje se protive proširenju EU.

„Ako se ne otvorimo za zemlje iz tog veoma komplikovanog i tragičnog regiona, ako im ne pružimo evropsku perspektivu, mogli bismo da vidimo kako se tamo vraća rat, sličan onome kome smo bili svedoci devedesetih godina“, rekao je Junker u Strazburu. „Ne želim da vidim kako se rat ponovo vraća na Balkan i zato je potrebno da budemo otvoreni za njih.“

Francuski predsednik Emanuel Makron smatra međutim da je pre bilo kakvog „otvaranja“ potrebno poboljšati sistem uprave unutar Evropske unije. „Da li ćemo imati 30, 32 (države-članice) za par godina? Uz postojeću regulativu to nije izvodljivo“, ocenio je Makron.

Francuski predsednik se, inače, založio u Strazburu za to da Evropska unija brzo sprovede planirane reforme. „Do kraja legislativnog perioda 2019. moramo da postignemo osetne rezultate“, naglasio je Macron. Krajem maja iduće godine trebalo bi da se održe redovni izbori za Evropski parlament.

idj/agencije

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android


Objavljeno na sajtu dw.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Makron protiv Balkana u EU

Politika utorak, 17. april 2018.

Francuska protiv ulaska Srbije u Evropsku uniju!

Srbija danas utorak, 17. april 2018.

Makron Srbiji zatvara vrata EU!

Večernje novosti utorak, 17. april 2018.

Makron: Nije trenutak za proširenje EU

N1 Info utorak, 17. april 2018.

©2018 Netmark d.o.o.