Arhiva » Vesti » Telegraf 17.04.2018

Makronov šamar Srbiji i Zapadnom Balkanu: EU ne treba da prihvati nijednu novu članicu

Podržaću proširenje samo nakon produbljenja i reforme naše Evrope - rekao je Makron

Telegraf utorak, 17. april 2018.  |  Telegraf.rs/Tanjug

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da Evropska unija ne treba da prihvati nijednu novu članicu sve dok se taj blok dublje ne integriše i ne sprovede temeljne reforme.

Vrata EU za Srbiju su otvorena, a Srbija je odlučna da uđe na ta vrata

Francuski predsednik je, pred Evropskim parlamentom u Strazburu, reako da se mora osigurati približavanje Zapadnog Balkan Evropi.

- Moramo da se pobrinemo da im pružimo perpektivu, da ih povežemo sa Evropom i to je suštinski prioritet - izjavio je Makron, javlja izveštač Tanjuga.

Makron je u svom govoru pred evropskim poslanicima upozorio da postoji geopolitički rizik zbog mogućeg okretanja Zapadnog Balkana Rusiji ili Turskoj, ali i zbog mogućeg "survavanja regona" u međusobne podele.

- Na Balkanu, mislim da pratimo dva puta. Pre svega, moramo biti pragmatični. Moja prva tačka je da moramo osigurati da se Balkan približi Evropi. Budući da postoji geopolitički rizik tačno ispred nas, ako bi Zapadni Balkan kretao prema Turskoj, prema Rusiji, to bi bio rizik ili ako bi se survali u međusobne pođele. Zato moramo da se pobrinemo da im pružimo perspektivu, da ih povežemo sa Evropom i to je suštinski projekat - poručio je Makron.

Predsednik Francuske je rekao i da Evropska unija ne treba da prihvati nijednu novu članicu sve dok se taj blok dublje ne integriše i ne sprovede temeljne reforme.

Američka agencija AP je u ranijem izveštaju, u prvi plan istakla upravo tu Makronovu rezervu - "da želi da zemlje Zapadnog Balkana ostanu "usidrene" na evropskom projektu, ali da sada nije vreme da se bilo koja nova članica primi".

Dodao je i da će moći da zastupa proširenje samo kada bude došlo do dublje reforme same Evrope.

- Ne želim da se Balkan okreće prema Turskoj, kao ni prema Rusiji, ali pođednako ne želim da Evropa ima problema u funkcionisanju sa 28 ili sutra sa 27 država članica. Možda ćemo za nekoliko godina nastaviti sa 30, 32 članice pod istim pravilima, a to jednostavno nije prihvatljivo - zaključio je Makron.

(Telegraf.rs/Tanjug)


Objavljeno na sajtu telegraf.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Makron protiv Balkana u EU

Politika utorak, 17. april 2018.

Makron: Prvo reforme, onda proširenje

Dojče vele utorak, 17. april 2018.

Francuska protiv ulaska Srbije u Evropsku uniju!

Srbija danas utorak, 17. april 2018.

Makron Srbiji zatvara vrata EU!

Večernje novosti utorak, 17. april 2018.

Makron: Nije trenutak za proširenje EU

N1 Info utorak, 17. april 2018.

©2018 Netmark d.o.o.