Arhiva » Vesti » Slobodna Evropa 17.05.2018

Zaev i Cipras u Sofiji o sporu oko imena

Slobodna Evropa četvrtak, 17. maj 2018.

Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, razgovali su danas u Sofiji, na marginama Samita EU - Zapadni Balkan, o mogućnostima približavanja razlika u sporu oko imena.

U kratkom saopštenju makedonske vlade se navodi da su premijeri dve susedne zemlje razgovarali o "aktuelnom trenutku u razgorima o problemu koji Grčka ima sa ustavnim imenom Makedonije i mogućnosti da približe razlike u traženju rešenja koje je prihvatljivo za obe strane", prenosi Beta.

Sofija: Evropska perspektiva Zapadnog Balkana neupitna

Da li su Grčka i Makedonija bliže dogovoru o imenu?

Pre sastanka u Sofiji Zaev i Cipras su, prema izveštajima makedonskih medija iz Sofije, bili uzdržani, a očekuje se da bi više o tom sastanku makedonski premijer mogao da kaže na konferenciji za novinare.

"Makedonija i Grčka jačaju prijaterljstvo. Premijer Cipras i ja verujemo da možemo da nađemo rešenje koje će štititi dostojanstvo građana dve države", napisao je Zaev na svojoj Fejsbuk stranici.

Maratonski spor Grčke sa Makedonijom oko njenog prava na ime koje nosi i severna grčka pokrajina, blokira evroatlantsku integraciju Makedonije. Grčka smatra da ustavni naziv Makedonije implicira teritorijalne pretenzije.


Objavljeno na sajtu slobodnaevropa.org »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Zaev i Cipras blizu dogovora o imenu

Slobodna Evropa četvrtak, 17. maj 2018.

Cipras pozvao Makedonce da požure

Sputnik četvrtak, 17. maj 2018.

Zaev: Spor oko imena se mora rešiti pre juna

Vesti online četvrtak, 17. maj 2018.

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.