Arhiva » Vesti » N1 Info 08.06.2018

Tabaković: Dina kartica je obavezna zato što je domaća

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da je prednost "dina" kartice u tome što je domaća, ali da se ne zabranjuje izdavanje "vize", niti se ograničava izdavanje "masterkarda" ili bilo koje druge platne kartice.

N1 Info petak, 8. jun 2018.  |  Maja Đurić

"Domaća platna kartica je obavezna u slučaju eventualnih nemogućnosti da se procesiraju strane kartice u domaćem sistemu", rekla je Tabaković u Skupštini Srbije tokom rasprave o amandmanima na set finansijskih zakona.

Predlogom zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica predviđena je obaveza banke da uz tekući račun izdaje klijentima platnu "dina" karticu, čije se transakcije obrađuju u Srbiji i to bez naknade.

Tabaković je objasnila i da se plastika za "dina" karticu pravi na isti način i za druge kartice i da se na isti način personalizuju i procesuiraju, naglasivši pritom da niko nikom ne namešta posao i da niko nikog ne može da uslovljava.

Poručila je i da "dina", kao i "master" i "viza" ima pravo da bude kartica u novčaniku svakog građanina.

"Prednost 'dina' kartice je što je domaća, jer NBS radi procesuiranje, konačno sravnjenje i garantuje sigurnost tog platnog sistema, a uopšte ne uslovljavaja da 'dina' bude prva kartica izbora. Neka budu 'viza' ili 'master', iako su skuplje, ali neka se licenciraju u zemlji", naglasila je Tabaković.

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu o amandmanima na 11 tačaka dnevnog reda, među kojima je najviše finansijskih zakona.

Vreme koje je bilo predviđeno za raspravu o amandmanima, poslanici su potrošili samo na prvu tačku dnevnog reda, odnosno na Predlog zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga kod ugovaranja na daljinu. Na taj zakon stiglo je ukupno 564 amandmana, koje je podnela uglavnom vladajuća koalicija.

O amandmanima na druge zakone u skupštinskoj sali nije bilo ni reči, osim kada je poslanica Demokratske stranke, Gordana Čomić javljajući se, kako je rekla - zbog posebnog osvrta na temu - vratila u fokus rasprave član 9 Zakona o međubankarskim naknadama i upitala po kojoj proceduri će se izdavati DINA kartica i ko će sprovoditi tender za izgradu te kartice.

Na njeno pitanje reagovao je poslanik SNS-a, Aleksandar Martinovic i rekao da opozicija po nalogu ambasadora SAD-a kritikuje član zakona koji predviđa izdavanje domaće kartice.

"Ambasador SAD je protiv toga da Srbija ima domaću platnu karticu koja se zove Dina i za to je da u Srbiji mogu da postoje samo dve platne kartice Master i Viza i to da gospođa Tabaković vrlo dobro zna kakve je pritiske trpela i DS ima obavezu da danas pričaju protiv domaćih kafica, a u korist stranih. Da li su oni za to dobili neki novac ili im je nešto obećano? Neka pomoć da obnove te ostatke DS-a?", rekao je Martinović.

Poslanici završli glasanje o setu finansijskih zakona. Svi zakoni koji su bili na dnevnom redu su dobili podršku većine.


Objavljeno na sajtu rs.n1info.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.