Arhiva » Vesti » Gde investirati 11.06.2018

Vučić predložio da Jorgovanka Tabaković ponovo bude guverner

Gde investirati ponedeljak, 11. jun 2018.  |  GdeInvestirati/Beta

Jorgovanka Tabaković je na čelu NBS od avgusta 2012. godine, u to vreme je bila potpredsednik Srpske napredne stranke, ali je posle preuzimanja dužnosti, u skladu sa Zakonom o NBS, prestala da obavlja stranačke funkcije.

Prema nedavno usvojenim izmenama Zakona o NBS funkcioneri centralne banke se biraju najkasnije do isteka mandata prethodnog funkcionera, a najranije 120 dana pre isteka tog mandata, kako bi se obezbedio kontinuitet rada NBS.

U obrazloženju predloga za Tabakovićeva ostane guverner i u narednom mandatu Vučić je naveo da je preporučuju ostvareni rezultati, pre svega u očuvanju makroekonomske stabilizacije u saradnji sa Vladom Srbije i drugim nadležnim institucijama, uz punu koordinaciju monetarne i fiskalne politike.

Istaknuto je da je inflacija u prethodnih pet godina očuvana na prosečnom nivou od dva odsto, što je u rangu najstabilnijih evropskih država, da su kamatne stope na kredite privredi i stanovništvu spuste na najniži nivo, da je očuvana relativna stabilnost deviznog kursa a učešće problematičnih kredita i ukupnim bankarskim pozajmicama spušteno na najniži nivo.

O izboru guvernera, kao i viceguvernera NBS, Skupština Srbije raspravljaće sutra na vanrednoj sednici.

Za viceguvernera je predložen Željko Jović koji je sada vršilac dužnosti viceguvernera, a prethodno je bio direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama koja je ukinuta izmenama Zakona o NBS.


Objavljeno na sajtu gdeinvestirati.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Sutra vanredno zasedanje Skupštine

Danas ponedeljak, 11. jun 2018.

Sazvana vanredna sednica Skupštine Srbije

Novi magazin ponedeljak, 11. jun 2018.

Tabaković predložena za guvernerku NBS

Danas ponedeljak, 11. jun 2018.

©2019 Netmark d.o.o.